Americký dolar jako záruka ekonomické jistoty? Tuhle sérii bankovek v USA používají už 85 let

10. červenec 2014

Nejpadělanější světová měna a současně jedna z vůbec nejstabilnějších. Drží ji ve svých rezervách prakticky všechny světové centrální banky. Za minulého režimu to byl spolu s bony a západními markami jeden z nejvyhledávanějších veksláckých obchodních artiklů. To vše je americký dolar. Právě dnes před 85 lety poprvé vyšla série bankovek, kterou jen s menšími úpravami používají Američané až dosud.

Před tím byly dolarové bankovky znatelně větší. V tiskárně se tak jich na jeden arch papíru vešlo jen osm. To ale prodražovalo výrobu. Aby americká centrální banka ušetřila za papír, rozhodla se bankovky zmenšit.

Měla to být jen nenápadná změna. Aniž by to ale kdo tušil, odstartovala novou epochu ve vývoji světové ekonomiky. Do krachu na newyorské burze totiž tehdy zbývaly jen tři měsíce.

Čtěte také

S černým pátkem na čas skončila americká zlatá léta. Statisíce naštvaných Američanů, kteří přišli o všechno, zaplnily ulice velkých měst. Spojené státy ale krizi přežily silnější než když dřív a z druhé světové války vyšly jako nejmocnější země světa.

Víra v americkou ekonomiku přetrvává dodnes

Proč je od té doby americký dolar tak důležitý, vysvětluje ekonomka Martkéra Šichtařová: „Spojené státy za poslední století nezbankrotovaly – na rozdíl od dalších zemí – a jejich území se vyhnuly i války. Ve světě přetrvala víra, že USA jsou nezlomnou ekonomikou, na kterou se vždy můžou spolehnout.“


Nejznámější je asi stodolarová bankovka. Je na ní portrét Benjamina Franklina. Má největší nominální hodnotu, a možná proto je i nejčastěji padělaná.

S novými bankovkami také postupně skončil takzvaný zlatý standard. Peníze už nejsou kryté zlatem. „Zlato už dnes u dolaru nehraje roli. Peníze jsou dnes opravdu jen o důvěře,“ vysvětluje Markéta Šichtařová.

To ale neznamená, že by americká centrální banka zlato nedržela. V americké pevnosti Fort Knox v trezoru z 20 cm tlustého pancíře leží přes 4,5 tisíce tun zlata.

Že se na světě tak často používá jedna jediná měna, má i svou praktickou stránku. Mít ropu nebo drahé kovy v jedněch cenách zkrátka usnadňuje obchod. Americký dolar vám na místní měnu promění prakticky v každé směnárně na světě.

stodolarová bankovka
autor: vid
Spustit audio