Americký bowling je velká show, vypráví bowler Lorenc. Chce znovu zkusit PBA

24. červen 2022

V americkém Birminghamu se v červenci uskuteční 11. ročník Světových her v neolympijských sportech. A protože se na Hry kvalifikovali i čeští reprezentanti v bowlingu, tak se v Birmighamu představí se i čerstvý vicemistr Evropy, bowler Jaroslav Lorenc. „Světové hry pro nás znamenají novou zkušenost, bude to velká akce, něco, na co nejsme zvyklí,“ říká v Pátečním finiši Kateřiny Neumannové.

Máš nějaká očekávání? Něco, na co se opravdu těšíš?

Těším se na kontakt s ostatními sportovci, že se půjdu podívat na ostatní sporty, že tam nebudeme jenom s bowlingem.

Je to pro vás novinka, že nejdete jenom bowleři, ale budou tam sportovci z celé řady neolympijských sportů. Znáš se s nimi?

Čtěte také

Moc se s ostatními sportovci neznám, měl jsem šanci jich pár potkat minulý týden na tiskové konferenci, už to bylo hrozně fajn. Takže se těším, až se s nimi znovu uvidím a poznám i další.

Kolik je účastníků z řad bowlerů, kteří se nominovali na tyto hry?

Mělo by tam být 32 jednotlivců a 16 dvojic. Pro kvalifikaci to bylo přísné, z Evropy tam šlo jenom pět nejlepších států.

V červnu jsi zaznamenal největší úspěch tvé kariéry, druhé místo na ME v Helsinkách. Jak se rodil tento úspěch?

Jako Česko jsme čekali na medaili poměrně dlouhou dobu, už jsme na to klepali od roku 2016, několikrát jsme skončili pátí, šestí. Tentokrát se to povedlo. Soutěž jednotlivců je úplně první soutěž na ME, skončil jsem druhý v kvalifikaci, což bylo super. Pak jsem šel do semifinále, kde se mi podařilo vyhrát proti domácímu hráči z Finska. Ve finále to už nevyšlo, ale byl to super zážitek a pro mě obrovský úspěch.

Když se chceš připravit na vrchol sezony, jak probíhá ladění formy?

Před velkou soutěží se snažím zintenzivnit tréninky, víc se připravovat, a pak třeba čtyři dny před soutěží úplně přestanu hrát, abych měl větší motivaci a víc se na to těšil.

Jaký je rozdíl mezi amatérským a závodním bowlingem?

Amatérský bowling se hraje s koulemi, které jezdí rovně, my hrajeme s jinými koulemi, které mají v sobě jádro, jiný povrch, po dráze prokluzují. Je dokázané, že když koule přijede pod určitým úhlem mezi první, druhou kuželku, tak je mnohem větší šance na strike.

Když by se někdo rozhodl, že v budoucnu chce hrát závodní bowling, tak může začínat s tím takzvaně hospodským, který známe my?

Určitě může. I na závodním bowlingu na české úrovni je spousta hráčů, kteří „hrají rovně, takže to vůbec není problém.

Jaká je úroveň českého bowlingu?

Výrazně se to zlepšuje, u nás je bowling poměrně mladý sport, oproti velmocím jak je Švédsko, Finsko, kde bowling je asi 60 let. Zlepšuje se to jak výkonnostně, tak hráčskou základnou, v České bowlingové asociaci je evidováno okolo šesti tisíc hráčů… Tím, že se zvyšuje hráčská základna, tak vzniká i to, že máme mnohem více dobrých hráčů, kteří jsou schopni reprezentovat na mezinárodní úrovni.

Měl jsi čest si zahrát i nejkvalitnější bowlingovou soutěž na světě PBA. Jak ses tam dostal?

 Chtěl jsem to zkusit hrozně dlouho. Člověk musí splňovat nějaký průměr výsledků, aby ho přijali, což pro mě nebyl problém. Ale stojí to dost peněz – Amerika, startovné, bydlení, chvíli se na to sháněly peníze. A zkušenost to pro mě byla naprosto úžasná, je to nejvíc v bowlingu. Je to podobné jako pro hokejisty NHL. Tím, že jsem tam byl poprvé, tak jsem neměl dost bodů v žebříčku na to, abych mohl přímo do turnaje, ale v  Oklahomě se mi podařilo postoupit z předkvalifikace. Pak jsem na turnaji skončil 18., což je podle mě skvělý výsledek na první turnaj. Pak jsem se vrátil, skočila do toho korona a moje kariéra v PBA uhasla. Ale příští rok bych to chtěl zkusit znova.

V čem jsou turnaje v Americe jiné než v Evropě?

Je to mnohem větší show, i co se týče těch kvalifikací – najedou tam kamiony, kamery, technika. Pět nejlepších jsou v národní televizi, je to show i na národní scéně.

Související