Americké diplomaty na Kubě trápil cvrček. Vědci to odhalili z nahrávky z ambasády

6. červenec 2019

Ambasádu USA na Kubě přes dva roky trápí nepříjemné vysokofrekvenční zvuky v jejích prostorách. Řada diplomatů měla kvůli nim zdravotní problémy. Vědci teď z nahrávek zjistili, že daný zvuk vydává jeden druh cvrčka z Karibiku.

Diplomaté, které zvuky rušily, si stěžovali na bolesti hlavy a uší, někteří přestávali slyšet, měli potíže s rovnováhou nebo trpěli nevolnostmi. Více než polovina zaměstnanců ambasády se musela odstěhovat jinam. Američané vyšetřují, zda nešlo o nový druh útoku.

Uvedený typ cvrčka (Anurogryllus celerinictus) v karibské oblasti běžně žije a do budovy ambasády se mohl dostat při její rekonstrukci. V přírodě by jeho hlas tolik vadit neměl, autoři odborné studie předpokládají, že nepříjemným se stal v uzavřených prostorách.

„Něco, co je přirozené, nemusí být vždy příjemné, zvlášť když se vám to v noci nepřetržitě ozývá u ucha,“ říká bioložka Fatima Cvrčková. Variantě, že diplomaty děsili živí cvrčci, podle ní nasvědčuje to, že zvuk ztichl, když někdo došel ke dveřím, odkud se ozýval, šlápl na podlahu nebo vzal za kliku.

Cvrček v říji

Silný hlas cvrčka je slyšet zvláště v době rozmnožování. V uzavřené budově ambasády to ale neznamená, že by se omezil na konkrétní roční dobu. „Tento hmyz není sezónní, zejména v klimatizované, dobře vytápěné místnosti,“ vysvětluje vědkyně.

Také zoolog Evžen Kůs připomíná, že se jedná o tropický druh cvrčků a že jejich hlasový projev souvisí s tím, jaký mají životní rytmus. Noční produkci cvrčků můžeme sledovat i v domácích teráriích.

„Tento hmyz je nepříjemný, protože se dá špatně chytit a produkci směřuje do nočních hodin. Když po setmění zhasnete, tak začne a budou hrát až do rána,“ líčí zoolog.

Hlučná krtonožka

Krtonožka

Vědci připomínají, že na našem území se dají odposlouchat ještě hlasitější zvuky středoevropských příbuzných cvrčka z Karibiku. „Nejhlasitější evropský cvrček je naše krtonožka, má hlubší tón a nese se pěkně daleko,“ popisuje Fatima Cvrčková.

Na uvedené studii ilustruje, že vědci dnes mnohdy své publikace zveřejňují s předstihem. Alexander Stubbs z kalifornské univerzity a Fernando Montealegre-Zapata z britské University of Lincoln výsledek analýzy zvuků z ambasády dali k dispozici ještě před jejím zveřejněním v odborném časopise.

„Je to dobrý prostředek nátlaku na recenzenty, aby s rukopisem zacházeli slušně. Ve chvíli, kdy už je slavný, hůře se zamítá,“ dodává s úsměvem bioložka.

Příčina zdravotních potíží osazenstva ambasády se dál šetří. Kuba ke spekulacím přispěla i tím, že za příčinu potíží diplomatů původně označila jiný druh cvrčka, který se projevuje jinak a nedá se zaměnit.

Poslechněte si celou Laboratoř, ve které biologové Evžen Kůs a Fatima Cvrčková a herec Otakar Brousek debatují také o zvucích lesa a těžkém životě chřestýše.

autor: mam
Spustit audio

Související