Americká vláda odblokovala mobil střelce ze San Bernardina i bez pomoci Applu

29. březen 2016
Zprávy

Americká vláda stahuje žalobu na společnost Apple. I bez její pomoci se totiž úřadům podařilo prolomit ochranu iPhonu jednoho ze střelců z kalifornského San Bernardina. U soudu chtělo ministerstvo spravedlnosti firmu donutit k sepsání programu na odblokování telefonu.

Společnost Apple, jak před časem zopakoval její šéf Tim Cook, nechtěla úřadům s odblokováním telefonu pomoct kvůli obavám o soukromí dalších uživatelů iPhonů.

Firma tvrdila, že pokud by vláda u soudu uspěla, mohla by si udělat agenty ze všech soukromých společností.

Apple podpořily i další technologické korporace jako Google, Facebook nebo Microsoft.

Americké úřady dlouho tvrdily, že prolomit ochranu iPhonu dokáže jen Apple. Minulý týden nečekaně oznámily, že s možným řešením přišla další firma. Zatím není jasné, jestli bude nová metoda použitelná i u dalších iPhonů.

Ministerstvo požadovalo od Apple, aby Federálnímu úřadu pro vyšetřování poskytl program, které umožní odblokovat telefon iPhone 5C, který vlastnil Syed Farook. Ten spolu s manželkou v San Bernardinu postříleli 14 lidí a dalších 22 zranili. Následně v přestřelce s policií zahynuli.

FBI zkoumá možnou komunikaci Farooka a jeho manželky Tashfeen Malikové s teroristickou organizací Islámský stát. Inkriminovaný telefon by prý mohl obsahovat důkazy.

autor: kla
Spustit audio