Američan Snyder získal už šesté zlato z paralympijských her. Letos ovládl novou disciplínu triatlon

28. srpen 2021

Po výbuchu bomby na misi v Afghánistánu přišel kompletně o zrak. Už rok potom získal na paralympiádě zlatou medaili v plavání a v dalších letech ještě čtyři další. V sobotu Američan Brad Snyder ovládl novou disciplínu. S přehledem získal nejcennější kov v triatlonu.

„Je to neuvěřitelné. Pro většinu sportovců to byla dlouhá cesta plná výzev. Já sám jsem ještě v březnu neměl jisté, že se do týmu vůbec dostanu a pojedu do Tokia. Být tady a vyhrát je neuvěřitelné,“ popisuje Snyder bezprostředně po závodě. 

Čtěte také

„Moje žena říkala, ať se nevracím, pokud nepřivezu medaili, takže jsem rád, že v úterý můžu jet domů,“ směje se 37letý sportovec.

Triatlon je kombinací plavání, běhu a jízdy na kole, která část závodu pro něj byla nejtěžší? „Určitě běh. Věděl jsem, že abych měl šanci vyhrát, musím začít běh už s velkým náskokem, takže jsem se extrémně snažil na kole a i když jsem ten náskok získal, držel jsem se docela dobře.“

Nevidomému Snyderovi dělá při závodu průvodce Greg Billington – olympijský triatlonista. „Měli jsme jasný plán. Začít rychle, extrémně rychle plavat, ještě rychleji doběhnout do cíle a měli jsme velké štěstí, že se nám to podařilo,“ popisuje paralympionik. 

autoři: Zdeňka Trachtová , vla
Spustit audio

Související