Ambiciózní nápad se zookoutkem ve Studenci končí pokutami za týrání zvířat a nuceným uzavřením

10. březen 2018
Zprávy z

Michal Novák chtěl ve Studenci na Třebíčsku provozovat zookoutek. Před čtyřmi lety začal do haly bývalého dřevozpracujícího závodu stěhovat exotická zvířata – kupříkladu tygra, psa dingo a hyenu. Za tu dobu ale nezajistil odpovídající podmínky, dostal pokuty od úřadů a dnes přiznává, že se plán nezdařil. Svá zvířata už údajně prodal novým majitelům.

Na začátku byl plán Michala Nováka zřídit ve Studenci zookoutek s exotickými zvířaty, která obyčejně žijí v zoologických zahradách.

Sehnal několik takových šelem a snažil se jim vytvořit podmínky. Nedostal ale potřebná povolení a dostal pokutu. „My jsme dostali pokutu a tam bylo: ano, chováte bez povolení. Říkal jsem, že to dělat nebudu a postupně jsme to prodávali. Něco jsme darovali, něco prodali a postupně se snažíme najít,“ řekl Českému rozhlasu Novák.

Zákon na ochranu zvířat proti týrání

Do Studenci opakovaně přijeli také inspektoři Státní veterinární správy. Jejich mluvčí Petr Vorlíček dodává: „Inspektoři na místě zjistili porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Je tam týrání chovem v nevhodných podmínkách, není tam dostatečná plocha a nevyhovující prostory pro zvířata.“ Mluvčí Vorlíček dále řekl, že „je to takový chronický, problematický chovatel.“

Svědci ze Studence

Prostor s exotickými zvířaty zajímá i obyvatele obce Studenec. „I laik by poznal, že těm zvířatům chybí i veterinární péče,“ říká žena, která si přála zůstat v anonymitě. Do koutku nahlédla na podzim. Viděla psy dingo, hyeny nebo tygřici. „Taková zvířata by měla mít prostor, sluníčko, čerstvý vzduch a ne být 24 hodin zavřená v hale, v klecích, i po několika kusech.“

Citovaná žena se dnes už do prostorů nepodívá, ošetřovatelé ji tam nepustí.

Veterináři spolu s dalšími úřady naznali, že se jedná o týrání zvířat. Chov proto bude ukončen ze strany radnice v Náměšti nad Oslavou, do jejíž oblasti Studenec spadá. Pokud se majitel neodvolá, dojde k tomu patrně do šesti týdnů.

Michal Novák ale nesouhlasí s tím, že by zvířata týral. „Něco jiného je, když zvíře mlátíte holí, to je podle mě týrání,“ uzavřel.

autoři: mik , daz
Spustit audio