Amatérský fotbal už v podzimní části zápasy hrát nebude

29. říjen 2020 07:50

Žádné zápasy do konce roku, to je pro výkonnostní fotbal nepříjemná zpráva tohoto týdne. Vzhledem k aktuálním epidemickým nařízením vlády byly amatérské soutěže pro letošek zrušeny.

„Rozhodnutí jsme očekávali, protože informace o vývoji pandemie nebyly příznivé. Za stávající situace je to asi jediné rozumné řešení. V Moravskoslezském kraji se přerušení soutěží týká přibližně 350 klubů,“ vypočítává sekretář Moravskoslezského krajského svazu Vladimír Janoško.

Čtěte také

Kluby z nižších soutěží ale přesto ještě doufaly v podzimní restart. „Počítali jsme s tím, ale doufali do poslední chvíle, protože celé to zastavit je špatné pro všechny oddíly,“ lituje předseda Tělovýchovné jednoty Slovan Ostrava Jaromír Krystek. V nedalekém klubu Unie Hlubina dokonce pro muže hrající Krajský přebor chystali tréninky za hranicemi.

Už v jarních měsících nižší soutěže podobnou stopku zažily, ale podle svazového sekretáře Janoška je situace teď jiná. „Na rozdíl od loňského ročníku, kdy jsme byli nuceni ukončit všechny soutěže, jsme nyní ve výhodě v tom, že se jedná o podzimní část a máme možnost neodehraná utkání přesunout do jarní části,“ dodává sekretář.

Kluby mají v průměru odložené čtyři až pět zápasů. Hrozí, že na jaře by se kvůli počasí mělo hrát více na umělé trávě. Tím se kluby můžou dostat do problémů. „Vzhledem k tomu, že máme umělou trávu, tak my úplně ne. Ale záleží na soupeřích, do jaké míry budou ochotní slevit z toho, že by se nehrálo na jejich hřišti,“ upozorňuje hlubinský Patrik David.

Nižší soutěže by měly začít 6. března a dohrát by se mělo do 30. června.

Spustit audio