Amalgámové plomby už nebudou moci zubaři dávat dětem ani těhotným a kojícím ženám

23. duben 2018

Od července zřejmě zubaři nebudou moct dávat dětem a těhotným i kojícím ženám amalgámové plomby. Zakazuje to nařízení Evropské unie.

Příslušný zákon dnes (23. 4.) projednala vláda v demisi, projít ještě musí sněmovnou a senátem.

Zubaři budou moci použít takzvanou plastickou výplň, a to jakoukoli. Jde ale o to, že amalgám lidem hradí pojišťovny, takže se muselo vyřešit, jaké výplně je nahradí.

Podle návrhu zákona by měly být hrazené všechny výplně kromě amalgámu a fotokompozitu. Nejčastěji by tak měli zubaři používat skloionomerní cement, který je v barvě zubu, anebo další druhy cementů.

Náklady na péči o zuby vzrostou o stovky milionů

Amalgám byl nejlevnější variantou opravy, takže cokoli ho nahradí, bude dražší a náklady veřejného zdravotního pojištění porostou. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že to bude o 600 milionů korun ročně.

Za ošetření jednoho stálého zubu je stanovena úhrada ve výši necelých 500 korun, u dočasného zubu to je 390 korun.

Další navýšení nákladů přijde příští rok, a to až o 2 miliardy korun – to budou muset zubaři i u ostatních pacientů používat jen takzvaný „dozovaný“ amalgám, tedy takový, který zakoupí už předem připravený a zabalený od výrobce. Doteď to v praxi fungovalo tak, že si v každé ordinaci směs míchali sami.

Zákaz používání amalgámových plomb u dětí, těhotných a kojících žen má platit od 1. července s tím, že za porušení může lékař dostat pokutu až 200 tisíc korun.

Spustit audio

Související