Alexandr Vondra, místopředseda vlády pro evropské záležitosti za ODS

Pohybujeme se v období, kdy Irové zkoumají, proč vlastně odmítli Lisabonskou smlouvu a ostatní Evropská unie přemýšlí a jak a zda postupovat dále v její ratifikaci. My čekáme na verdikt Ústavního soudu, jestli je tento verdikt kompatibilní s naším právem a už jen půlrok zbývá do začátku českého předsednictví Evropské unie probleskly zvěsti, že kampaň proti Lisabonské smlouvě v Irsku platili Američané a 8. července by také měla přijet ministryně zahraničí Condoleezza Riceová podepsat smlouvy upravující přítomnost amerického protiraketového systému na našem území. A také začíná Dvacet minut Radiožurnálu. U jejich poslechu vám dobrý den přeje Martin Veselovský. Hostem Dvaceti minut je dnes vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Dobrý den, pane vicepremiére.

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdybychom se vážně zaobírali tou možností, kterou naznačil o víkendu váš francouzský protějšek JeanPiere Jouyet, že mají Spojené státy americké prsty v tom irském odmítnutí Lisabonské smlouvy, tak byli bychom paranoidní?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Já si myslím, že to hraniční skutečně s paranoiou a je to úplný nesmysl podle mého soudu. Američané nebo pokud aspoň máme na mysli americkou vládu, americký establishment nebo americký Kongres, ten naopak mnohokrát říkal, že má zájem na tom, aby Evropa si své věci nějakým způsobem uspořádala. Henry Kissinger přeci vždycky říkal: Kde máte to telefonní číslo? Čili Lisabonská smlouva přináší toho předsedu Evropské rady, který bude mít telefonní číslo. Čili ta představa, že do toho americká vláda hází nějakým způsobem vidle, je skutečně podle mě je to výmluvy, které se hledají, měly by se skutečně analyzovat ty opravdové příčiny a nechť s tím přijdou Irové a rozhodně nedělejme tu analýzu za ně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že francouzský ministr pro evropské záležitosti si jen tak pustil ústa na špacír?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Já JeanPiera Jouyeta znám. Dokonce si pamatuji, kde to padlo. My jsme nedávno, minulý týden jsme byli na Evropské radě v Bruselu a mimo jiné se tam konala také večeře ministrů pro evropské záležitosti, kde irský ministr Dick Roche dal asi hodinovou přednášku, kde shrnul různé důvody od A až do Z. A jeden z těch důvodů uvedl, ale skutečně v té sérii od A až do Z, že pan Genley, což je irský multimilionář a byl to jeden z těch, co se velmi angažoval v té kampani za to Ne, takže má nějaké kamarády v Americe, ale to má přece každý Ir. Koneckonců počet Irů ve Spojených státech jde do milionů a toto, myslím, nemá vůbec nic dělat s americkou vládou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jaké motivace, tedy v případě referenda v Irsku a když to vezmeme ze širšího hlediska i v procesu ratifikace Lisabonské smlouvy mají v tuto chvíli Spojené státy americké podle vašeho názoru, pane vicepremiére?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Oni, myslím, mají elementární zájem, aby Evropa byla akceschopná entita, která umí nebo dokáže se Spojenými státy spolupracovat. Umí přispívat k řešení těch základních bezpečnostních výzev dnešního světa. Koneckonců nedávno si mohli čeští čtenáři tady v novinách přečíst článek Roberta Cagana jako jednoho z takových ideologů amerického neokonzervatismu a tam to, myslím, jasně říkal, že pokud by měl pokus o reformu evropských institucí zbankrotovat, pokud by měla úplně zbankrotovat ta Lisabonská smlouva, tak by to pro Ameriku dobré nebylo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen připomínám pro posluchače Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, že hostem těchto dvaceti minut je vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Pane vicepremiére, je česká zahraniční politika, co se Evropské unie týče, dvojkolejná?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Ne, proč by měla být dvoukolejná?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak můžeme narážet a já narážím na dnešní vydání španělského deníku El Pays, kde byl uveřejněn rozhovor s českým prezidentem Václavem Klausem, který říkal, velice pregnantně formuloval to všechno, co říká už od vyřčení irského Ne. To znamená, že Lisabonská smlouva je mrtvá. V žádném případě po irském Ne není možno ji ratifikovat a že tento výsledek, to znamená, že bude mrtvá, bude takový nezávisle na tom, jestli Češi řeknou ano či ne Lisabonské smlouvě. A toto, když postavíme do opozice proti tomu, co říkají zástupci české vlády, tak myslím je na místě otázka, jestli ta politika zahraniční České republiky je dvojkolejná?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Tak já jsem nečetl celé to prezidentovo interview pro El Pays, ale měl jsem možnost vidět určité headline a myslím si, to hlavní, ten hlavní duch, kde se nesl prezidentův apel, byla jedna věc. Neměli bychom ignorovat to poselství irských voličů. Měli by ho pozorně analyzovat, studovat, vyvozovat z toho určité závěry a to já si myslím, že v tomto prezident má určitě pravdu. Z druhé strany my určitě nevolíme nějaká dramatická slova. Já říkám opakovaně není ani mrtvá ani živá, je prostě ještě ve stádiu, kdy se nenarodila a máli se narodit, musíme o tom jednat a ten výsledný produkt bude určitě o něco jiný než je ten stávající, protože rozhodně cestou k řešení není nějakým způsobem ostrakizovat nebo vylučovat Irsko, ale trpělivě hledat řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se přeci jen přidržím té mé předchozí otázky. Chápu, že není možná úplně příjemná, ale přesto pro člověka, který bude číst nejen ty headline, ale nakonec si možná přečte celé interview pro El Pays, tak prostě může mít oprávněný pocit, že pan prezident mluví a má výrazně jiné názory než zatím prezentují představitelé vlády. To znamená, neexistuje tady opravdu určitá dvojkolejnost zahraniční politiky?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Tak vláda je koaliční. Vláda nese zodpovědnost za to vyjednávání, vláda koneckonců s tou smlouvou souhlasila, premiér se pod ní podepsal, čili navíc hledáme nějaké řešení mezi dvaceti sedmi státy a to řešení vždycky může být jenom kompromis, nemůže to být nějaká jednostranná projekce naší vůle nebo našeho jednostranného zájmu, ale zase musíme v tom střetu těch zájmu a při tom hledání kompromisu hájit samozřejmě naše stanoviska. Nemůžeme se jenom vézt a činit tak to, co by třeba od nás očekávali ti ostatní. Musíme prosazovat i to,c o chceme my.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme k jedné takové téměř úsměvné vzpomínce. Vy si určitě, pane vicepremiére, pamatujete stejně jako naši posluchači zhruba před třemi lety, tehdejší premiér české vlády Jiří Paroubek hrozil, že takříkajíc zakáže Václavu Klausovi oficiální zahraniční cesty, pokud nebude vyjadřovat v zahraničí stejnou zahraniční politiku, jako česká vláda. Tak se ptám, jestli tyto úvahy nepronásledují v současné době českou vládu?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Ne, rozhodně ne. Já vím, že vy novináři máte tendenci samozřejmě hledat samozřejmě v každém odchylném vyjádření zásadní rozpory, ale podívejte, kdybychom postupovali takto striktně a třeba bychom interpretovali stejným způsobem ona slova francouzského ministra pro evropské záležitosti, tak já myslím, nikam bychom se nedostali. Určitě to není tak, že francouzská vláda by shodně tvrdila, že viníkem selhání Lisabonské smlouvy v Irsku jsou Američané, to je prostě nesmysl. Tak v té politice prostě zaznívají občas silnější slova tak, aby se akcentovalo něco, ale zároveň pohybujeme se v tom, že hledáme nějaká východiska, hledáme řešení a to nikdy nenajdeme, pokud budeme volit ta super dramatická slova, i když vy novináři je samozřejmě máte obzvlášť rádi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To už asi bude taková vlastnost nás novinářů. Na druhou stranu já jsem na začátku zhruba popsal to období, ve kterém se teď zhruba tři neděle po irském Ne pohybujeme. Co to je teď za období? Co se teď děje v tématu Lisabonské smlouvy?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Tak pokud jde o naše domácí poměry, tak tady bych řekl, se neděje nic dramatického.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslel jsem spíš Lisabonskou smlouvu z evropského hlediska.

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Tady se dějí dvě věci. Ta smlouva je u Ústavního smlouvu a my skutečně musíme vyčkat na verdikt u ústavního soudu a to nějakou dobu potrvá. Každopádně není možné vykonávat jakýkoliv nátlak na český Ústavní soud. To ani tady doma, natož odněkud ze zahraničí. A za druhé fakt je ten, že a to jsme několikrát říkali po tom irské ne je to samozřejmě tady vnímáno způsobem, kdy já se osobně domnívám, pokud bychom měli tu smlouvu předkládat k hlasování dneska v českém Senátu kupříkladu, tak bychom měli problém to obhájit. Myslím, že tady bude potřeba určitý čas, aby se skutečně lidi a politici zjistili, jaká je přesně situace. Bude se vyjednávat, bude se vyjednávat s Irskem a uvidíme, k čemu to dospěje. A pokud jde o Evropu, tak myslím, nic dramatického se neděje. Krize se v žádném případě nekoná. Prostě je to problém, ale není to poprvé ani naposledy, co Evropa takovému problému čelí a určitě bude umět si s ním poradit. Nejhorší by bylo, jakýmkoliv způsobem tlačit někoho do kouta, lámat něco přes koleno. Prostě v Evropě v té sedmadvacítce můžeme se dohodnout jenom tehdy, kdy každý se v tom řešení bude cítit aspoň v rámci možností komfortně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra je hostem těchto Dvaceti minut. Posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál. U Lisabonské reformní smlouvy se na evropském fóru celkem otevřeně někdy mluví o tom, že jednou z možností, jak tu situaci vyřešit, jak dojít k nějakému kompromisu zejména u Irska je, že by Irsko akceptovalo Lisabonskou smlouvu, řekněme, s nějakými dodatky, či snad s nějakými výjimkami. Uvažuje, rozumím tomu, že teď přestřeluji, rozhodnutí Ústavního soudu. Ale je možné o něčem takovém uvažovat i u České republiky?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Já si myslím, počkejme, s čím Irové přijdou. My zatím nevíme. Oni musí tu situaci analyzovat. Oni musí být schopni dešifrovat, co je to poselství jejich vlastních voličů v referendu a jak na něj vláda bude chtít na to poselství svých vlastních občanů odpovědět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, pardon, pane vicepremiére, co to znamená, ve chvíli, kdy by v referendu na celkem jasně položenou otázku většina obyvatel řekne ne, tak co na tom kdo chce analyzovat?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Je třeba si klást otázku proč řekli ne? Co jim vadí? Co oni považují za problematické místo třeba té smlouvy? Ale to nemůžeme my učinit za Iry, my sami a už vůbec je k něčemu teď tlačit. Oni prostě musí přijít se svou analýzou, říct, co chtějí, jak si představují to řešení, jakou formu třeba výjimky nebo jaký protokol k té smlouvě by chtěli připojit. A my samozřejmě budeme vyčkávat, čekat, s čím Irové přijdou a uvidíme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme se posunout, řekněme, o téma zároveň o několik měsíců dále. Je myslitelné, aby Česká republika nastoupila svůj půlrok předsednictví Rady Evropské unie s neratifikovanou anebo s neukončeným procesem ratifikace Lisabonské smlouvy?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Tak myslitelné je samozřejmě všechno zvlášť za situace, kdy je prakticky jisté, že ta smlouva nevstoupí v platnost přinejmenším dalších dvanáct měsíců, které před námi jsou. Já si neumím představit, že Irové by si nějakým způsobem i s těmi změnami, které eventuálně nastanou, takže by si zopakovali to hlasování třeba za čtvrt roku nebo za půl roku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale víte, na co se ptám, pane vicepremiére?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Dobře, ale ta časová hlediska jsou velice důležitá. Nejdřív, kdy já si umím představit, že s nějakými změnami by se oni k tomu vyjadřovali, je snad příští rok v létě u příležitosti voleb do Evropského parlamentu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že teprve tehdy by se měl začít ukončovat ratifikační proces v Česku?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Uvidíme, s čím Irové přijdou. To závisí na rozsahu požadavku, se kterými oni přistoupí před Evropskou unii a my zatím ty požadavky neznáme. Tudíž neznáme ani ten dopad na ratifikační proces. Každopádně já na jednu stranu tvrdím, že bylo by dobré z českého hlediska mít, řekněme, čistý stůl dříve než začneme předsedat. Z druhé strany počkejme si skutečně, s čím Irové přijdou. My to dneska nevíme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale teď se otevřeně říká, že v tom říjnovém termínu, který je teď dán po bruselském summitu Evropské unie, přijdou maximálně s analýzou Irové, ale s největší pravděpodobností asi ne s uceleným souborem požadavkům, jak by se eventuálně Lisabonská smlouva měla měnit?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Přijdou s nějakou analýzou. Uvidíme, s čím přijdou. Prostě to je skutečně na nich. Nechme tona nich. My jsme si dali příští termín, je říjen, kdy si znovu sedneme v rámci Evropské unie a budeme o tom jednat a já teď neumím předpovědět, co přesně bude v říjnu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Neumíte ani, pane vicepremiére, předpovědět to, jestli je vůbec pravděpodobné, že bychom se pokusili ratifikační proces Lisabonské smlouvy u nás dokončit do konce roku 2008?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Tak za prvé, jakýkoliv, jakékoliv dávání těch časových termínů, by představovalo určitý tlak na Ústavní soud. Nechme Ústavní soud pracovat, nechme ho vyjádřit až Ústavní soud vydá stanovisko své, nepochybně se ta debata přesune zpátky i do parlamentu, to už se nějakým způsobem nedá vyhnout.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Aniž bychom tlačili na Ústavní soud, je nesporné, že se bude ratifikace ukončovat v Parlamentu České republiky?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Tak, máli se ukončovat, tak samozřejmě jedině, kde se může ukončovat, je v Parlamentu České republiky a samozřejmě i podpisem prezidenta republiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak stále pořád je tady ještě varianta referenda?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Ta možnost tu samozřejmě z ústavního hlediska je, i když bylo by to komplikované, za prvé my nemáme ústavní zákon o referendu příslušný, musel by se přijmout zákon a pak tedy já, můj osobní názor a koneckonců názor i vlády je, že referendum k této otázce není vhodné. Já sám jsem několikrát říkal, že ta Lisabonská smlouva je velmi komplikovaný text, má pro nás určité výhody, má pro nás určité nevýhody. Je to komplikovaný, složitý komplexní problém a žádat jaksi po lidech, by se s sní do detailu seznamovali, a pak jednoduchým způsobem byli nuceni odpovídat ano, nebo ne, nezáviděníhodná situace. Já sám jsem říkal, že pokud já bych byl vystaven té volbě v referendu, tak bych nejraději řekl takové nějaké ano, ale. Ale to vlastně ani pořádně říct nejde.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jsem četl. Poslední otázka k tomuto tématu v dnešních Dvaceti minutách. Jestli tedy správně interpretuji to, co jste říkal, pane vicepremiére, tak z vašeho osobního hlediska byste byl radši, kdybychom měli tedy čistý stůl a česká ratifikace by byla ukončena před započetím předsednictví Rady Evropské unie?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Podívejte, tak nepochybně z hlediska našeho předsednictví a výkonu toho předsednictví by bylo lepší ten stůl mít. Každá země, která se chystá na předsednictví, buď ty ožehavé problémy nebo ty citlivé problémy pro ni samotnou se snaží, aby byly vyřešeny dříve, než začne předsedat anebo naopak je odloží, aby byly řešeny, až potom. Čili to je nepochybně asi náš zájem, ale zase je to jenom zájem z hlediska toho předsednictví, což je šestiměsíční epizoda v dějinách zatím, co se jedná o smlouvě, která má platit desítky let dopředu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. A ještě jedno téma, které se blíží. Opravdu dorazí 8. července do České republiky americká ministryně zahraničích věcí paní Riceová?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
To datum ještě nebylo, tuším, dvoustranně zveřejněno, tak jak je zvyklostí, ale já věřím, že prostě v té době někdy do Prahy určitě přijede.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přijede podepsat ony smlouvy, které souvisí s tím americkým zařízením na českém území?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Domnívám se, že určitě tedy přijede podepsat tu smlouvu, tu hlavní smlouvu o radarové základně, která je v podstatě připravena k podpisu, tam už není co dojednávat. Zda bude podepsána i ta druhá smlouva o pobytu vojsk, ta sofá, ta smlouva je otázkou, protože stále ještě zbývá dojednat některé pasáže.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O tom se teď jedná?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Nevím, jestli se o tom jedná zrovna dneska, ale průběžně probíhají jednání a zatím to uzavřeno není. My znovu říkáme, důležitější je tady ta kvalita, než čas.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Poté, co případně americká ministryně zahraničních věcí tu hlavní smlouvu podepíše, bude ta smlouva zveřejněna?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Určitě my jsme to slibovali a já nevidím jediný důvod, proč by nemohla být zveřejněna.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když bychom tedy brali zhruba toto datum, řekněme, první polovinu července jako podpis té hlavní smlouvy, tak v jaké časové vzdálenosti poté budou ty smlouvy předloženy Parlamentu České republiky?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Tak především budou parlamentní prázdniny, takže já předpokládám, že po parlamentních prázdninách to bude normálně předloženo oběma komorám parlamentu k projednávání. Jak dlouho bude to projednání trvat, zatím neumím říci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
8. září začíná zasedání nebo první schůze Poslanecké sněmovny. Pokud se výrazně nepletu, tak už na tomto zasedání budou ty smlouvy předloženy?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Zatím smlouva ještě není podepsána, tak já myslím, že je předčasné ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nechce se mi, pane vicepremiére věřit, že byste toto neměli připraveno?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Ta smlouva bude předložena k projednávání a je to koneckonců také rozhodování vlády, ale určitě prostě ta smlouva, aby vstoupila v platnost, tak musí být v parlamentu projednávaná a v obou komorách příslušnou většinou odsouhlasena.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ptám se na to, jestli má Vláda České republiky nějaký možná víceméně virtuální termíny, ale přesto například do konce roku 2008? Nebo jestli ne?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
My nemáme žádný fixní termín. Je to koneckonců svobodné rozhodování parlamentu. My ho neumíme nějakým způsobem determinovat. Nechme to zatím. Smlouva nejdříve musí být podepsána, pak bude předložena parlamentu, pak bude probíhat na parlamentní půdě diskuse a v nějaké fázi se o té smlouvě bude hlasovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Úplně poslední otázka k vašemu oblíbenému termínu, pane vicepremiére, bude to ještě před volbami v roce 2010?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
To já si myslím, že určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Hodláte ještě o detailech v těchto smlouvách a vůbec o jejich případném podpisu a o jejich nasazení do sněmovny, jednat s opozicí, tak jak chtěla například tento týden ve středu na té mimořádné schůzi?

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Opozice dostala poměrně obšírnou informaci o tom, co se změnilo za posledních několik týdnů z úst premiéra, vůdcové těch jednotlivých stran měli možnost se na parlamentní půdě vyjádřit, čili není pravda, že by se tam žádná diskuse neodehrála, ale zase změny se neodehrály prakticky žádné. My už jsme seznámili parlament při té diskusi před třemi, čtyřmi týdny, tuším, já si přesně nepamatuju, kdy to je, s aktuálním stavem vyjednávání a už tehdy byla ta smlouva uzavřena, čili já si myslím, že v rámcových představách ty poslanci všichni jsou informováni, na výborech šly ty diskuse i do větší hloubky, čili myslím si zase, že nikdo nebude nějakým způsobem super překvapen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu mým hostem byl vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Pane Vondro, děkuji, že jste přišel do studia Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu a přeji hezký večer.

Alexandr VONDRA, vicepremiér české vlády pro evropské záležitosti /ODS/:
Přeji hezký podvečer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U druhého mikrofonu byl Martin Veselovský, přeji i vám hezký podvečer strávený s Českým rozhlasem 1 Radiožurnálem.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio