Alexandr Vondra: Kdyby Václav Havel žil, hlas z Hradu by nebyl vulgární ani směšný

Uplynuly tři roky od smrti Václava Havla. Jak by vypadala politická scéna, kdyby bývalý prezident ještě žil? Tuto hypotetickou otázku položila moderátorka Karolína Koubová jednomu ze zakladatelů Občanského fóra a bývalému ministrovi obrany Alexandru Vondrovi.

„Vystupoval by tak, jako celý život. On se neměnil. I v náročné prezidentské funkci si uchoval svůj styl vyjadřování, myšlení a konání,“ domnívá se bývalý disident Alexandr Vondra, který na Václavu Havlovi oceňuje zejména to, že otevřel prostor svobody v roce 1989. „To on přivedl naši republiku do Severoatlantické aliance a Evropské unie,“ připomíná.

„Hlas z Pražského hradu by určitě nebyl vulgární ani směšný a nepoškozoval by naše jméno v zahraničí,“ zamýšlí se nad tím, co by bylo jinak, kdyby Václav Havel ještě žil. Po Václavu Havlovi tu podle něj zbylo prázdné místo. „A nevidím žádnou osobnost, která by ho mohla zaplnit,“ dodává.

Čtěte také

S tím souvisí i kontinuita, která mu v české politice chybí. Jako jeden z důkazů její absence uvádí příklad plnění závazků v rámci NATO. „Během krize na Ukrajině existují dvě skupiny zemí. Poláci a pobaltské státy nebo Rumunsko se chovají solidárně a plní své povinnosti. Na druhé straně se objevují černí pasažéři – Slováci, Maďaři a někdy i my,“ domnívá se.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio