Alexander Tomský: Pro Evropskou unii by bylo dobré, kdyby Velká Británie vystoupila

Summit Evropské unie v Bruselu bude řešit otázku migrační krize, ve vzduchu se také vznáší otázka, zda Velká Británie opustí unii. Právě taková varianta by ale nakonec byla pro Evropu přínosem. Alespoň si to myslí politolog, překladatel a nakladatel Alexander Tomský.

Velká Británie podle něj nemá zůstat v Evropské unii, a právě pro tu by to bylo přínosem. Připouští také, že většina lidí si myslí opak.

„V situaci, ve které se EU nachází, nevidím žádnou snahu udělat krok zpět, přestat integrovat Evropu,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou. Připomíná také, že momentálně unie je pasivní, ale pořád se drží ideologie integrovat.

Není také schopna se sama reorganizovat tak, aby ustoupila z nesprávných požadavků. Kdyby Velká Británie vystoupila, muselo by se vyjednat nové podmínky a možná by to reformní síly v EU povzbudilo k tomu, aby vytvořily jiný způsob, jak mají státy spolu nejenom spolupracovat, ale také konkurovat. „Jinak hrozí, že v Evropě poroste zuřivý odpor, který Evropu rozvrátí,“ podotýká.

Čtěte také

V případě odchodu nelze říci, jaký by to mělo pro britské ostrovy dopad, protože by záleželo na dohodě s EU po výstupu. „Pokud jí EU ponechá všechny regulace, které jsou, a nebude schopna fungovat lépe mimo EU, pokud bude stále platit 8 až 9 miliard liber ročně, tak vše zůstane při starém,“ říká.

Pokud ale Velká Británie vyjedná liberálnější podmínky pro britský obchod a přístup na evropský trh by ji nestál tak vysoké náklady, tak na tom bude lépe.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio