Alex Cameron: Srovnání se Springsteenem beru osobně jako kompliment

15. říjen 2019

Trochu sebestředná, trochu rozevlátá, někdy experimentující, jindy čistě popová. Taková je postava australského písničkáře Alexe Camerona, který na své nové desce reflektuje dva roky soužití s herečkou Jemimou Kirke. V následujícím rozhovoru mezi řádky přizná, že partnerský život na něj má pozitivní vliv. Stejně tak dokáže ocenit řadu muzikantů, kteří s ním na jeho nahrávkách nárazově, ale i dlouhodobě spolupracují.

Spolupracoval jsi s Angel Olsen na svém druhém albu Forced Witness. My měli nedávno její novou desku All Mirrors za Desku týdne našeho rádia. Měl jsi šanci ji slyšet?

Ano. Považuji singl Lark z její nové desky za jednu z nejsilnějších písniček, které jsem kdy slyšel.

Jak jste se s Angel hudebně dali dohromady?

Před mnoha lety na jednom festivalu v Austrálii. Od té doby jsme byli v pravidelném e-mailovém kontaktu. Čas od času jsme si vyměňovali i demo nahrávky, na kterých jsme pracovali. Tak se stalo i se Stranger´s Kiss. A protože jsme se brzy poté setkali v Los Angeles, skončili jsme ve studiu, kde jsme písničku nazpívali. Všechno se sešlo zcela přirozeně.

Další zajímavou personou, se kterou jsi opakovaně spolupracoval, je Kirin J. Callinan. S ním byla spolupráce asi jednodušší, když jste oba Australané, že?

Přesně tak. Pokud mě paměť neklame, tak jsme se potkali na svatbě společného kamaráda. Přesto, podobně jako v případě Angel, jsme začali spolupracovat ve studiu až o hodně později.

Tvá nová deska se jmenuje Miami Memory, což mi evokovalo letní prázdninovou atmosféru. Témata písní však nejsou jen zalitá sluncem – myslím tím například skladby Divorce nebo Far From Born Again...

Ty máš za to, že Far From Born Again je depresivní písnička? Já ji ale koncipoval jako podporu všem, kteří v sexuální branži pracují. Ne všichni, kteří se v tomto oboru pohybují, jsou totiž vyvrhelové. Tedy alespoň v Austrálii a ve Spojených státech.

V tracku Bad For The Boys zpíváš o jakési PC Brigade. Co je zač?

PC Brigade je slangová fráze, když se na netu vyjádříš nevhodně a mohl bys z toho mít komplikace. Je to varování, že ses vydal na tenký led.

V jednom rozhovoru jsi prohlásil, že nové album jsi nahrál pro svou partnerku Jemimu Kirke…

Ono se tím to album postupně stalo, nebylo tak koncipováno od začátku. Hlavně tím, jak je na mnoha místech hodně osobní. Není to album o ní, ale dárek pro ni.

Jak se cítíš, když zpíváš tak osobně laděné písničky na koncertech?

V pohodě. Cítím se hrdě, protože jsem přesvědčený, že nové album nabízí nejsilnější materiál, který jsem doposud napsal.

Co pro Alexe Camerona znamenají fotografie? Jak velký vliv má na jeho hudbu producent posledních dvou alb Jonathan Rado z Foxygen? A napíše Alex ještě v budoucnu něco pro The Killers? Poslechněte si kompletní rozhovor s Alexem Cameronem v audio podobě!

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.