Aleš Opata: S  vozidly pěchoty se nedá bojovat, musejí se nahradit

31. květen 2019

Náčelník generálního štábu Aleš Opata má největší radost, když se dostane z Prahy ven k jednotce na vojenské cvičiště. „Vidíte vojáky, jak dělají svou práci. A dělají ji dobře,“ říká. Jedna z jeho priorit při nástupu do funkce bylo posílení v oblasti kybernetických a informačních operací. Jak se mu to daří?

Kybernetická doména je jednou z domén, kde se dnes vede boj, a ta prochází průřezově všemi ostatními doménami. „Je potřeba být připravený v prostoru bojovat a získávat informace,“ popisuje.

Kdo má lepší technologie, ten má podle Opaty lepší informace. Kybernetika rovněž začala silně ovlivňovat systémy řízení velení, práci s informacemi a další oblasti armády…

Člověk bude pořád hrát v ozbrojených konfliktech a ovládání zbraní hlavní roli.
Aleš Opata

Tým, který se kybernetikou zabývá, má podle něj o práci zájem, pochvaluje si také významný podíl aktivních záložáků orientujících se v kybernetice. „Existuje celá řada lidí, která v prostředí kybernetiky umí pracovat, zájem je vysoký, armáda nabízí zajímavé prostředí,“ dodává.

Musíme se připravit na více ruských raket v Evropě, říká šéf NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Musíme být neustále připraveni zapojit se do vojenských operací proti extremistům jako byl Islámský stát. To jsou slova generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. V exkluzivním rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu také mluvil o  smlouvě o likvidaci raket krátkého a středního doletu.

Přesto podle něj stále platí, že tam, kam nevstoupí noha pěšáka, tak tam válka není vyhraná. A právě přezbrojení armády patří k dalším Opatovým prioritám. Vyloženě životní záležitostí jsou nová bojová vozidla pěchoty.

 „S technikou, která neodpovídá době, jsme bojovali, ale nikdy si nestěžovali. Dnes jsme ale v situaci, kdy se s tím bojovat nedá a musí se to nahradit,“ zdůrazňuje s tím, že stávající vozidlo se modernizovat nedá, pouze generačně vyměnit.

Základní kritérium vozidla je totiž ochrana a rychlost, jakou je schopno vést střelbu a bojovat. „Kdo vystřelí první, ten vyhrává,“ uzavírá.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související