Alergie na WiFi? Existuje, tvrdí lidé s elektromagnetickou hypersenzitivitou

20. březen 2019

Poslat fotku, zprávu, někomu zavolat. Kdykoli, odkudkoli. Bezdrátový přenos dat je stavebním kamenem technologií 21. století. Rádiové vlny létají vzduchem nepřetržitě a některým lidem se z toho doslova točí hlava. Jak se žije s takzvanou elektromagnetickou hypersenzitivitou teď v pražských kinech ukazuje dokumentární snímek Všude kolem nás promítaný v rámci festivalu Jeden svět.

Je to, jako kdyby mě zasáhla neviditelná kulka,“ říká v dokumentu Asaka Kojimová. Jí a podobným lidem s takzvanou elektromagnetickou hypersenzitivitou vadí mobily, televize, digitální hodinky, elektrická auta. Problém, se kterým si moderní medicína zatím stále neví rady. Vědci se přou o to, zda se skutečně jedná o potíže vyvolané elektromagnetickým zářením, nebo o psychickou fobii.

Bolesti a zvonění v uších

Příběhy pacientů se v dokumentu hodně podobají. Lidem s elektromagnetickou hypersenzitivitou se točí hlava, mají bolesti, problémy se zrakem a zvoní jim v uších.

Je spousta výzkumů, které tvrdí, že radiové záření má efekt na lidi, zvířata i rostliny. Jenže je také řada výzkumů, které tvrdí opak,“ říká režisérka Haaková. Světová zdravotnická organizace považuje symptomy za skutečné, podle ní ovšem nejde o lékařskou diagnózu spojenou s neionizujícím zářením, lidem doporučuje psychoterapii.

Příčina vzniku rakoviny?

Naopak třeba Mezinárodní úřad pro výzkum rakoviny zařadil elektromagnetická pole na seznam možných karcinogenů. Na něm je ale třeba i pití kávy nebo konzumace červeného masa.

Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iRozhlas.cz.

autoři: and , msk | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.