Aktuální deštivé počasí aspoň trochu zmírňuje následky sucha, které trápí Česko už několik let

19. červen 2020

Deštivé jarní počasí pomohlo podle hydrologů přírodě z nejhoršího. V Královéhradeckém kraji aktuálně nehrozí zemědělské sucho, které se týká hloubky půdy do několika desítek centimetrů. Jak to ale vypadá se stavem podzemních vod? Těch stále není dostatek. 

V posledních týdnech v Královéhradeckém kraji více či méně prší, srážek je aspoň na první pohled dost.

Čtěte také

Že se takové počasí projevilo a sucho o kousek ustoupilo potvrzuje i ředitel hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Zdeněk Šiftař.
„Je to samozřejmě vidět. A je to vidět prakticky na celém území, ať už se to týká povrchových nebo podzemních vod."

V podzemních vodách se ale změna promítá pomaleji podle toho, o jak hluboké kolektory jde.

A tak i když se množství srážek pohybuje zhruba na úrovni jeden a půl až trojnásobku objemu, běžného pro toto období, stav hladin podzemních vod je dál nízký, upozorňuje Zdeněk Šiftař.

Města chtějí více využívat dešťovou vodu (ilustrační foto)

„Ani toto srážkové množství nemůže znamenat nějaký zlom v onom klesajícím dlouhodobém trendu zásob podzemních vod. Myslím ale především v těch hlubších kolektorech."

Dost vody je naopak v řekách a přehradách

Společnost Povodí Labe na jaře vždy zadržuje v nádržích vodu tak, aby mohla v případě sucha řeky zásobovat.

Čtěte také

Na konci zimy byly nádrže plné, podle Jiřího Petra právě z Povodí Labe ale zvládly i pomoci při nedávných přívalových srážkách.
„Standardní nádrže mají zásobní objem, který slouží pro období sucha. A potom mají ochranný objem, který slouží pro zachycení povodní. Máme určitou možnost se v těchto prostorech nějakým způsobem pohybovat a to využíváme s ohledem na aktuální hydrometeorologickou situaci."

Povodí Labe aktuálně z některých přehrad vodu upustilo tak, aby byly připraveny právě na zachycení vody z dalších případných srážek, které mají o víkendu přijít.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.