Aj Wej-wej postavil v New Yorku ploty. Blízko Trump Tower i zlatou klec

Na třech stovkách míst po celém New Yorku rozmístil svá díla světoznámý čínský umělec Aj Wej-wej. Výstava má přitáhnout pozornost veřejnosti ke globální uprchlické krizi. Stejnému tématu věnoval čínský disidentský výtvarník i svou výstavu, kterou letos představil v Praze. Nejviditelnějším objektem v New Yorku je obří zlatá klec, kterou Aj Wej-wej postavil do blízkosti mrakodrapu Trump Tower, který je sídlem rodiny amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Newyorská výstava, která potrvá do 11. února, nese název Dobré ploty dělají dobré sousedy podle verše z díla amerického básníka Roberta Lee Frosta. Právě budování plotů a zdí, které mají zabránit pohybu migrantů z válkou zmítaných a chudých zemí do prosperujících států, je jednou z otázek, které se v debatách o migraci opakovaně vracejí. Šéf Bílého domu Trump zastává odmítavý postoj k migraci a plán na výstavbu zdi na hranici USA s Mexikem patřila k hlavním bodům jeho předvolební kampaně.

„Protiimigrační opatření, zeď, která má být postavena mezi Spojenými státy a Mexikem, to jsou nemyslitelná politická opatření... Žijeme v době, z níž se vytratila tolerance, kdy se nás snaží rozdělovat podle barvy pleti, rasy, náboženství," uvedl čínský výtvarník na úterní tiskové konferenci v newyorském Central Parku. Klec, kterou ne náhodou situoval na dohled z mrakodrapu Trump Tower, kde je Trumpův byt bohatě vyzdobený zlatem, prý „vyrobil zlatou, aby uspokojil prezidenta", jehož je ostrým kritikem.

Naopak New York vnímá Aj Wej-wej jako město, které otvírá náruč migrantům, a svou doposud největší výstavou pod širým nebem čínský umělec podle svých slov vzdává hold americké finanční metropoli, kde sám strávil od roku 1981 v exilu 12 let svého života.

Na úterní tiskové konferenci označil Aj Wej-wej New York za „město, kde touží žít každý mladý umělec a kde se žádný člověk necítí jako cizinec".

Aj Wej-wej postavil v New Yorku zlatou klec poblíž Trump Tower


Představitelé New Yorku také otevřeně expozici čínského výtvarníka podpořili. „New York je dokonalým plátnem pro Aj Wej-wejovo dílo," uvedl v prohlášení demokratický starosta New Yorku Bill de Blasio.

Aj Wej-wejovy instalace zasazené do městské krajiny jsou k vidění nejen na Manhattanu, ale také v Bronxu, Queensu, Brooklynu a na Staten Islandu. Jejich rozmanitost sahá od monumentálních struktur po 200 plakátů, které jsou připevněny na pouliční lampy a zobrazují přistěhovalce z různých historických období.


Další klec, do níž se dá vstoupit, tentokrát stříbrná, stojí pod obloukem na Washingtonově náměstí. „Když jsem v 80. letech žil v New Yorku, trávil jsem na Washingtonově náměstí hodně času," zavzpomínal Aj Wej-wej. "Tato oblast byla "domovem imigrantů ze všech možných zemí," dodal.

Aj Wej-wej, který v minulých letech proslul jako kritik čínského komunistického režimu, od roku 2015 - kdy mu čínské úřady vrátily zabavený pas - procestoval 23 zemí a více než čtyřicítku uprchlických táborů. Na základě svých zkušeností natočil také dokumentární film Human Flow (Lidský proud).

autor: Radiožurnál
Spustit audio