Ahój! Milovníci vody se znovu chystají o prázdninách na řeky. Jaké podmínky vodáky čekají?

30. červen 2019 10:25

Řeky v Královéhradeckém kraji jsou pro vodáky před začátkem prázdnin většinou sjízdné. Některé lépe, na některých se uplatní spíš ti zkušenější. Kam se tedy vypravit a máme ještě vůbec šanci si třeba půjčit na poslední chvíli loď? 

Máme srážkový deficit několik set milimetrů. Potřebovali bychom měsíc mírného a vytrvalého deště

Místo sůl, můžeme klidně říkat, že je déšť nad zlato (ilustrační foto)

Letošní zima byla poměrně bohatá na sníh, potom přišel docela větrný přechod do jara a teď se zase hodně všude mluví o suchu. O tom, že je v půdě vody tak málo, že by letošní léto v tomto směru mohlo být ještě horší než to minulé. To vše probereme s vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Stanislavou Kliegrovou. 

Začneme optimisticky - Orlice včetně Divoké i Tiché má vody dostatek a dá se sjet bez problémů.

Na dalších řekách už je to horší, říká vodácký instruktor Petr Ptáček.
„Bohužel ta situace není úplně radostná. Vodní stavy nám klesají. Na Labi od Dvora Králové nebo na Úpě už nám voda klesla. Jet se dá, ale je třeba počítat s tím, že budou hůře průjezdná některá místa. A že bude nutné občas vystoupit a přetáhnout loď."

Nedostatek vody je problém především pro nezkušené

Když je vody moc, hrozí riziko, že vodáci loď nezvládnou. Za nízkého stavu si lidé, kteří nejsou úplně zběhlí v takzvaném čtení vody, podle Petra Ptáčka výlet moc neužijí.
„Začátečník si hůře hledá optimální trasu řekou, zatímco ten zkušenější vodák tam bez problémů projede. Začátečník může mít komplikace v tom, že bude muset vystoupit a loď přetáhnout, aby mohl dál pokračovat."

Milovníci vody se znovu chystají o prázdninách na řeky (ilustrační foto)

I když hladiny klesají, zájem o půjčení lodí zůstává stejný a především na víkendy a svátky je dobré mít loď zamluvenou dopředu.

Místo sůl, můžeme říkat, že je déšť nad zlato. Deficit podzemních vod dál zůstává

Místo sůl, můžeme klidně říkat, že je déšť nad zlato (ilustrační foto)

Vydatné květnové srážky podzemním vodám nijak zásadně nepomohly. I když byl minulý měsíc srážkově nadprůměrný, na řadě míst se dešťům podařilo jen na čas zastavit pokles hladin podzemních vod. A jinde ani to ne. 

Lenka Vrbatová z vodáckého kempu a půjčovny v Týništi nad Orlicí má ale především pro časově flexibilní vodáky dobrou radu.
„Tradičně od pondělí do středy je na vodě úplné volno. Kdo má čas ve všední den, tak udělá hodně dobře, když si vychutná řeku bez davů lidí. A to je od pondělí do středy i v průběhu prázdnin."

Většina půjčoven ještě lodě má, na jejich zamluvení i na svátky pořád ještě je čas. Výjimkou není ani Týniště nad Orlicí, říká Lenka Vrbatová.
„Ano, ještě jsou volné kapacity. Dá se říct, že poslední třetina lodí je volných."

Dobrou zprávou je i to, že půjčovny většinou ve srovnání s loňským rokem nezdražily. Některé jen o deset až dvacet procent zvedly cenu za dopravu lodí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související