Afghánské mise jsou v útlumu, západní vojáci do několika let odejdou, říká Alexandr Vondra

Sebevražedné útoky jsou nejhorší formou terorismu, naši vojáci jsou hrdinové. To jsou slova bývalého ministra obrany Alexandra Vondry, když v rozhovoru s Helenou Šulcovou přijde řeč na padlé české vojáky v Afghánistánu. Jaký je vůbec smysl vojenských misí v Afghánistánu? A podaří se někdy Tálibán porazit?

„Žatec a Chrudim patří k našim nejlepším jednotkám, českých vojáků se nesmírně vážím, dělají vynikající práci a nasazují životy. Hluboká poklona a soustrast všem rodinám,“ říká Alexandr Vondra s tím, že podobným situacím, při kterých padli čtyři čeští vojáci, se nedá nijak zabránit.

Čtěte také

„Pokud sebevražedný útočník odpálí nálož, tak jde o konfrontaci s tou nejhorší možnou formou terorismu,“ říká, ale zároveň dodává, že vojáci jsou jinak dobře vybavení na to, aby mohli detekovat nálože a minimalizovat případné ztráty.

Afghánské mise zahraničních vojsk podle něj měly a stále mají svůj smysl. „Nezahalená žena dnes v Kábulu může vyjít na ulici, to před 15 lety nebylo možné. Tehdy vládl Tálibán a Afghánistán byl velkou základnou al-Káidy. Dnes tomu tak není,“ vysvětluje.

Alexandr Vondra, exministr obrany

Totální klid a harmonii v zemi ale nemůže nastolit nikdo zvenčí, to je podle něj otázkou Afghánců a tamní společnosti. „Představy, že tam bude vládnout klid a mír, jsou utopické. Afghánské mise jsou v útlumu a západní vojáci do několika let odejdou,“ nastiňuje.

V čem je přínosné působení českých vojáků v Afghánistánu? A jaký je smysl afghánských misí? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: heš
Spustit audio