Aférou polského kněze podezřelého z pedofilie se bude zabývat prokuratura

10. březen 2008
Zprávy

Polská prokuratura se bude zabývat aférou kněze, který údajně zneužíval své svěřence v zařízení pro narušenou mládež. Církev se případ dlouho snažila ututlat, ale tyto plány zmařil jeden z dominikánských mnichů, který začal pátrat na vlastní pěst.

Dominikán Marcin Mogielski získal svědectví několika obětí ředitele církevního útulku pro problémovou mládež. Kněz Andrzej založil a vedl ve Štětíně internát svatého Alberta. Podle investigativního mnicha o tom, co se v útulku dělo, věděli místní církevní představitelé včetně arcibiskupa. Zvítězila ale solidarita mužů v sutanách. Církev se skandál snažila zamést pod koberec. Případ podezřelého kněze Andrzeje ukrývali biskupové od 90. let. Teď bude případ vyšetřovat prokuratura.

"Je to komplikovaná situace, protože k údajnému zneužívání chlapců došlo před více než deseti lety, kdy platily ještě jiné předpisy. Přinejmenším část trestných činů už může být promlčená. V podobných případech bývá těžké najít postižené osoby a přimět je k výpovědi," vysvětlila štětínská prokurátorka Malgorzata Wojciechowská.

autor: mdo
Spustit audio