Aero Vodochody vede jednání s Irákem o prodeji bitevníků

9. srpen 2011

Jednání středočeského Aera Vodochody o prodeji bitevníků L-159 do Iráku zdárně pokračují.

V případě úspěchu by firma zřejmě odkoupila od české armády 24 nepotřebných letounů.

Firma Aero Vodochody, která sídlí v okrese Praha-východ, zváží odkoupení až ve chvíli, kdy uzavře s Irákem dohodu. Zatím není jasné, na kolik by obě transakce přišly. Spekuluje se o tom, že Irák by mohl jeden bitevník L-159 pořídit za 17 až 35 milionů korun.

Ministerstvo obrany před lety koupilo 72 bitevníků za 50 miliard právě od Aera Vodochody. Původní představa ale byla nadsazená a armáda zjistila, že tolik kusů nepotřebuje. Dnes používá jen zlomek, zbytek je zakonzervovaný v hangárech. Ministerstvo i Aero se snaží letadla neúspěšně prodat už několik let. Pět kusů dostali výměnou za transportní letouny CASA Španělé. Některé kusy skončily jako zdroj náhradních dílů.

Ředitel Aera Vodochody Ladislav Šimek Českému rozhlasu Region popsal, proč je pro Irák vhodný právě typ bitevníku L-159: „V kontextu ostatní strojů, které Irák používá nebo bude používat, tento typ bitevníku přesně zapadá do tréninkového schématu. Irák minulý týden také jasně deklaroval, že výcvik pilotů je strategická záležitost, kterou chce mít doma. To znamená, že musí nakoupit bitevníky. Naše letadla jsou navíc levná, ve srovnání s konkurencí rozhodně nejlevnější. Jejich dodání je nejrychlejší.“

V současné době je ale těžké předvídat, jestli Irák se středočeským gigantem smlouvu skutečně podepíše. Irák totiž prozatím nemá ministra obrany, jehož jmenování je nutné k dalšímu postupu.

autor: nib
Spustit audio