Adoptuj si strom. V Bruntále se mohou lidé zapojit do vysazování zeleně ve městě

1. červenec 2020

S netradičním nápadem přišli v Bruntálu. Lidé si tam mohou adoptovat strom, o který se budou starat. Zároveň se lidé mohou zapojit do výsadby okrasných rostlin ve svém okolí. Více nám v rozhovoru řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Jakým způsobem si mohou lidé strom adoptovat? A budou na něm mít třeba nějakou ceduli se svým jménem?

Je k tomu zapotřebí zájem o věc, starost o okolí, smysl pro odpovědnost a také iniciativa. Zájemce totiž musí kontaktovat náš odbor správy majetku, investic a dotací a domluvit si vše potřebné (další informace zde). Stromek nebo keř pak může být označen cedulkou adoptivního pečovatele, který bude mít na starosti jeho zalévání. Na případné zájemce apelujeme, aby nic nepodcenili a vše zvážili. Stromek v období suchých letních měsíců totiž potřebuje kolem 25 litrů vody týdně.

Kromě adopce stromů se mohou lidé připojit také k výsadbě květin. Na jakých místech se mohou lidé esteticky realizovat a jaké druhy rostlin jsou vítané?

Upřednostňujeme zvelebování města trvalkovými a letničkovými výsadbami. Není možná výsadba invazivních a nemístních keřových skupin a stromů. Naší hlavní podmínkou k povolení vlastní výsadby je zajištění jejich následné péče.

Proč jste se rozhodli podpořit občany v péči o zeleň? Přišel ten podnět od samotných obyvatel?

Tato aktivita má v Bruntále tradici trvající už desítky let. Ostatně některé plochy okolo bytových domů – a týká se to i panelových domů na sídlištích – získaly svůj přírodní nádech právě díky obyvatelům už v 70. a 80. letech minulého století. Na tuto tradici my chceme navázat, ale současně předejít případným komplikacím, aby byli spokojeni pokud možno všichni.

autoři: Lukáš Kaleta , tif
Spustit audio

Související