Adopcia českého dieťaťa slovenskými občanmi

22. duben 2003

Obrátil sa na nás manželský pár, obaja sú slovenskí občania a pracujú v Prahe v jednej medzinárodnej spoločnosti. Ani jeden z nich však nemá v Českej republike trvalý pobyt. Vzhľadom k tomu, že nemôžu mať deti, uvažujú o tom, že by si nejaké vzali z detského domova. Pýtajú sa, či je možné, aby si cudzinec adoptoval v Česku dieťa, a potom ho odviezol na Slovensko.

Ako to vyzerá v tomto prípade, majú naši poslucháči nejakú nádej? Môže si Slovák adoptovať české dieťa?

V princípe to možné je. Ak cudzinec prejaví záujem adoptovať dieťa z Českej republiky, musí sa však najskôr obrátiť so žiadosťou o sprostredkovanie adopcie na ústredný orgán alebo štátom licencovanú organizáciu vo svojom domovskom štáte, v prípade Slovenska je to Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu deti a mládeže v Bratislave.

Kateřina Prejdová z českého Ministerstva práce a sociálnych vecí vysvetľuje:

"Tam podstoupí patřičná vyšetření, školení a přípravu. Pokud je příslušná organizace vyhodnotí jako žadatele schopné k osvojení dítěte, spojí se s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který sídlí v Brně. Postoupí Úřadu veškeré materiály, které o žadateli vypovídají - osobní údaje, fotografie, informace o tom, jak prošli přípravou, o jaké dítě mohou pečovat a podobně."

Ale nie je to také jednoduché, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Adopcia do cudziny má jednu zásadnú podmienku, ako upozorňuje Kateřina Prejdová:

"Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí zprostředkovává do ciziny adopci dětí, které se nepodařilo umístit v České republice. Tedy děti, které jsou nejprve tři měsíce v evidenci Krajského úřadu. Pokud se je nepodaří umístit, přecházejí do evidence Ministerstva práce a sociálních věcí. Nenajde-li se pro ně vhodná rodina do dalších tří měsíců, pak následuje možnost adopce do ciziny."

Keď sú všetky podmienky splnené, budúci adoptívni rodičia dostanú dieťa, ktorému je vystavený cestovný pas a zdravotnícka dokumentácia, do tak zvanej predadoptívnej starostlivosti. Proces osvojenia je potom dokončený v domovskom štáte žiadateľov.

autor: dsl
Spustit audio

Více z pořadu