Abúsír je plný překvapení, říká egyptolog k objevu hrobky faraonovy ženy

4. leden 2015

Čeští egyptologové našli v Egyptě hrobku dosud neznámé faraonovy ženy – královny Chentkaus III. Ta byla manželkou faraona Raneferefa, který vládl zhruba před čtyřmi a půl tisíci lety v době takzvané 5. dynastie. Podle šéfa české egyptologické mise Miroslava Bárty by mohl objev více přiblížit to, jak se v Egyptě předávala moc.

Popište nám, jak vlastně významný nález to je?

Význam se ukáže teprve časem, ale v tuto chvíli se zdá, že je to skutečně velmi důležitý nález, protože dokládá způsob, jakým přecházela moc z jedné generace na druhou v Egyptě v době 5. dynastie.

Ta 5. dynastie je období, do kterého se řadí i naše archeologická koncese Abúsír, takže nikdo na světě nemá ta primární data k tomuto období lepší než vlastně česká expedice v Egyptě.

Kde přesně archeologové tuto hrobku objevili? Tím směřuji ještě dál svojí podotázkou – mohli by odkrýt ještě něco dalšího?

Abúsír je plný archeologických překvapení. Když se ohlédnu zpět několik let dozadu, tak de facto každý rok to byl nějaký světově významný nález.

Pokud jde o tuto dámu – Chentkaus III. – která byla matkou krále, tak její hrobka se nachází přímo v srdci pyramidového královského pohřebiště v Abúsíru a je to hrobka typu mastaby, což je stavba z vápence o obdélníkovém půdorysu, s kaplí a se šachtou a s pohřební komorou hluboko v podzemí, kde se právě našly mimo jiné i nápisy, které dokládají jméno majitelky hrobky a její tituly a postavení u královského dvora.

Čtěte také

Na čem teď ještě aktuálně pracují čeští archeologové v Egyptě?

Ten archeologický výzkum skončil v prosinci, nyní probíhá první vyhodnocení těch nálezů a doufám, že v tomto roce budeme moci i s tímto projektem pokročit dále.

Pohřebiště hodnostářů v jižním Abúsíru, kde se v posledních letech podařilo odkrýt jedinečné hrobky s významnými nálezy
autoři: ČRo , kov
Spustit audio