Absolonová, Troška, Faltus. Ti všichni oslaví výročí Hrochova Týnce

18. červen 2018

Připomínku půlkulatin města zahájí ve škole a završí na fotbalovém hřišti. Hlavní dění patří sobotě, ale co nabídnout má taky neděle a pátek.

„Slavnosti jsou od pátku 22. do neděle 24. června. Začínáme školním projektem První republika, což si připravovala hlavně škola. Hlavním hostem v sobotu bude zpěvačka Monika Absolonová. Taky vystoupí imitátor Václav Faltus s iluzionistou Alešem Krejčím. Budeme tam mít dobový jarmark, hasiče, rybáře, ukázku sebeobrany, vystoupení České besedy Lukavice, což je tanec v krojích,“ říkají organizátorky Hana Nováková a Lenka Čelináková.

Živo bude taky pod pódiem

V zámeckém parku navíc připraví lukostřelbu, koně, výstavu obrazů a ručních prací. „Nezapomněli jsme ani na skákací hrad, skluzavku, malování na obličej. Je tam spousta programů pro dospělé i pro děti. Odpoledne zahájí sázení lípy Olgy Havlové. Celým programem provede Hudební Duo Chotěboř. Na oslavy taky zveme tři bývalé starosty. Večer otevřeme letní kino. Sám režisér Zdeněk Troška uvede svou pohádku Čertoviny.“

Hrochův Týnec: Florián ochraňuje, Floriánová velí

Členové SDH Hrochův Týnec

Hasiči v Hrochově Týnci s láskou pečují o svůj historický prapor z roku 1880 s vyobrazením svatého Floriána, patrona všech hasičů. Mají navíc ale i svoji patronku - starostku sboru Pavlu Floriánovou.

V neděli pak slaví 95 let od založení sportovní oddíl TJ Tatran. Zahrát si přijede Stará garda fotbalistů Bohemians Praha 1905 v čele s Antonínem Panenkou.

Hrochův Týnec podle starosty Petra Schejbala nemá žádnou spojitost se čtyřnohými hrochy. „Název Hrochův dostal Týnec podle rodu Hrochů coby vlastníků panství. Týnců je v republice víc. Poprvé se skutečně Hrochův Týnec zmiňuje v listinách v červnu 1293, proto si teď připomínáme 725 let. Najdete ho na cestě z Chrudimi do Vysokého Mýta.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio