Prezident přerušil trest otci popálené romské holčičky

23. duben 2009

Prezident Václav Klaus poslal otce popálené romské holčičky z vězení domů. Muž skončil po žhářském útoku ve Vítkově s popáleninami ve vězeňské nemocnici, protože se vyhýbal trestu. Prezident své mimořádné rozhodnutí o přerušení trestu zdůvodnil aktuálními potřebami rodiny.

Dvouleté batole bojuje o život v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice s popáleninami na 80 procentech těla. S těžkými zraněními se tamtéž léčí i jeho matka. Ta prezidentovo rozhodnutí vítá a zároveň doufá v úplné omilostnění. "Být na to sama, asi bych to nepřežila. Byla bych ráda, kdybyste mu, pane prezidente, dal milost. Léčení bude strašně dlouhé, já jen nechci být na to sama," vzkázala popálená žena.

Třiatřicetiletý muž byl odsouzen za krádež, poškozování cizí věci a za neoprávněné řízení auta. Nástupu do vězení se vyhýbal od loňského prosince.

Starosta Vítkova Pavel Smolka považuje prezidentovo rozhodnutí za rozumné.j Vůči případnému úplnému zrušení trestu je ale skeptický. "Pro odklad rozhodně jsem. V dané chvíli je to rozumné a lidské, ale prominutí trestu je diskutabilní. Trestný čin se stal a nemá žádnou souvislost s tímto, nástupu trestu se dokonce vyhýbal," říká starosta.

Proromský aktivista Kumar Vishwanthan bude usilovat o úplné omilostnění odsouzeného muže. Podle něj není společensky nebezpečný a musí teď pečovat o rodinu. "Myslím, že tento případ může lidi stmelit a ukázat, že násilí nemá v této zemi místo," míní Kumar.

Romské organizace reagují na žhářský útok ve Vítkově přípravou řetězové demonstrace. Uskutečnit se má 30. května v patnácti městech. Zároveň chtějí založit ochranné neozbrojené hlídky, které dohlédnou na bezpečnost v krizových lokalitách.

"V žádném případě nechceme, aby se hlídky jakýmkoli způsobem vyzbrojovaly. Budou v součinnosti s městskou či státní policií, s antikonfliktním týmem po dobu toho pochodu," upozorňuje koordinátor pro romské záležitosti Cyril Koki.

Romské organizace také vyhlásily charitativní sbírku pro postiženou rodinu z Vítkova. Peníze mají zaplatit nové bydlení i pozdější péči.

Spustit audio

Více z pořadu