Povolební Keňa čelí politické i humanitární krizi

Keňa se potýká s politickou krizí. Ta zemi postihla po znovuzvolení prezidenta Mwaie Kibakiho. Vůdce opozice Raila Odinga obvinil Kibakiho ze zfalšování voleb a v zemi se rozpoutalo krvavé násilí. Nepřežilo ho více než 300 lidí a dalších 250 tisíc Keňanů muselo opustit své domovy. Právě ti teď čelí humanitární krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Distribuce humanitární pomoci v Keni

Distribuce humanitární pomoci v Keni | Zdroj: ČTK

Odinga po několika dnech na nátlak mezinárodních mocností oznámil, že bude s Kibakim jednat, pokud bude u jejich rozhovorů přítomen mezinárodně uznávaný zprostředkovatel. To ale vláda odmítla.

"V zemi se uskutečnily běžné volby a někdo se proti jejich výsledkům postavil. Máme tu ale soudy, které mohou v takových situacích rozhodnout stejně jako jinde ve světě. Tento proces stále neselhal. Nechme je tedy, aby sepsali petici a řešili svou nespokojenost soudní cestou. Jsou tu jisté systémy, které musí být vyzkoušeny dříve, než zapojíme do politických jednání mezinárodní představitele," vysvětlil pro CNN postoj vlády její mluvčí Alfred Mutua.

Do Keni dorazil první konvoj humanitární pomoci Světového programu pro výživu, který pod policejní ochranou opustil přístav Mombasa. Míří do města Eldoret a do Nairobi. Dvacet kamionů s 670kilovým nákladem potravin by mělo dostatečně zásobit 70 tisíc lidí po dobu dvou týdnů.

OSN varuje, že především na západě, který nepokoje zasáhly nejvíce, téměř všichni uprchlíci hladovějí. Humanitární pracovníci ale tvrdí, že akutní pomoc potřebuje na 250 tisíc lidí. Dnes se v kostelích po celé zemi modlili Keňané za mír, pomoc a ukončení politické krize.

Při krvavých střetech, které se rozpoutaly po vítězství dosavadní hlavy státu Mwaie Kibakiho, přišlo o život více než 300 osob. Opozice volby označila za zmanipulované a na jejich nestandardní průběh poukázali i mezinárodní pozorovatelé.

Vilém Janouš, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme