777 dní, 50 zemí a 5 kontinentů. Ani po cestě kolem světa by Kateřina Dvořáková a Ladislav Bezděk nechtěli žít jinde než v Česku

6. listopad 2016

Cestovatelé Kateřina Dvořáková a Ladislav Bezděk se po více než dvou letech na cestě kolem světa vrátili domů do České republiky. Poznávání nových zemí bylo vždycky jejich koníčkem, a i když mnoho času trávili spolu v autě, ponorková nemoc se nedostavila – jak shodně říkají, neměli na to čas.

Na svou cestu si překvapivě nevzali nějaké velké expediční auto, ale obyčejnou Škodu Octavii Combi, která kromě pancíře na podvozku nebyla nijak upravená. Denně ujeli průměrně 200 kilometrů a největší závadou bylo rozbité přední sklo v Africe.

Cestování je nejen o poznávání památek, ale i lidí a místní kultury, včetně kuchyně. „V Africe jsme převážně jedli s domorodci na ulici, největší kulinářské zážitky vznikaly právě na ulicích. Zažívací potíže byly, protože jsme jedli všechno a hodně, ale ráno jsme si vždycky dali na lačno slivovičku jako desinfekci a mohli jsme jíst cokoli,“ říká Kateřina Dvořáková.

Podívejte se na krátké video z průjezdu Kateřiny Dvořákové a Ladislava Bezděka Jižní Amerikou:

Nejlepší chleba ochutnali v Súdánu, sladkosti a kávu v Etiopii, včetně výborného tiramisu, nejlepší steaky v Kolumbii a v Latinské Americe se nevyhnuli ani koce. „Nedalo nám to, žvýkali jsme koku a pili jsme čaj z koky, ale sami na sobě jsme nepozorovali žádné účinky. Bylo nám řečeno, že aby to mělo účinek, musí se koka žvýkat několik týdnů,“ vypráví Kateřina Dvořáková. Ladislav Bezděk ale dodává, že vzhledem k nevalné chuti by si na ní závislost určitě nevytvořil.

Proč by měl člověk cestovat? „Pro každého je důležité něco jiného. Já cestování přirovnávám k pohádkovému Honzovi, který chodil na zkušenou do světa. Pro nás je cestování o tom, že si můžeme udělat obrázek o cizích místech a kulturách a je to taková edukace,“ vysvětluje Ladislav Bezděk.

Jak se dá do auta naskládat celá domácnost? Kolik stojí cesta kolem světa? A kolik kabelek si Kateřina Dvořáková z expedice přivezla? Poslechněte si celý rozhovor s cestovateli Ladislavem Bezděkem a Kateřinou Dvořákovou. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio