75 let starý rekord padl. Překonal jej jihočeský mladý atlet Tomáš Kratochvíl

3. červenec 2017

České Budějovice hostily mistrovství světa volejbalistů. Motor posiluje, obranu zkvalitní Zdeněk Kutlák. Jihočech přepsal rekordní tabulky v žákovské kategorii ve skoku dalekém. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Českobudějovická Budvar aréna hostila mistrovství světa volejbalistů do 21 let. Možná nejvíc zápasů viděl stříbrný olympionik z her v Tokiu v roce 1964 Milan Čuda. „Myslím, že to je obrovské plus Českého volejbalového svazu, že se podařilo sem tuhle soutěž dostat. Máme možnost porovnat si úroveň světového volejbalu v této kategorii, ale bohužel si dokazujeme, že na to moc nemáme,“ komentoval.

České volejbalové reprezentaci se nedařilo, skončila na předposledním patnáctém místě. Kapitán výběru Kristián Červinka se po turnaji mračil. „Já nevím, mě přijde, jako kdybychom ty zápasy hráli jenom napůl,“ řekl.

Fotbalisté i hokejisté se připravují

Ve fotbalové přípravě hrálo Táborsko s Příbramí 0:1. Dynamo České Budějovice se také chystá na Fortuna národní ligu. Tým už odjel na soustředění do Třeboně. Stopera Pavla Nováka jsme zastihli po prvním atletickém tréninku, kdy se fotbalisté s míčem moc nesetkali. Vlastně vůbec. „Fotbal si, doufám, zahrajeme, ale dneska jsme strávili trénink na hrázi, kde jsme běhali šestistovky,“ popsal stoper.

Hokejisty Motoru České Budějovice posílí obránce Zdeněk Kutlák. S týmem podepsal smlouvu na jeden rok. „Z přípravy se zatím cítím dobře. První ligu jsem nehrál hodně dlouho, takže to budeme poznávat,“ dodal.

Jihočeský parádní skok

Velkým tématem uplynulého týdne byl skok Tomáše Kratochvíla. Atlet Sokola České Budějovice skočil na olympijských hrách dětí a mládeže v Brně 724 centimetry. Překonal rekord, který platil dlouhých 75 let. „Do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli to bude dobrý. Když jsem šel na druhý pokus, vyšel mi hezky rozběh, odraz také, pak už jsem jen čekal na výkon,“ vyprávěl.

A výkon byl parádní. Po 75 letech se tak přepisovaly rekordní tabulky v žákovské kategorii ve skoku dalekém. Před talentem z Kaplice Tomášem Kratochvílem držel rekord tři čtvrtě století Jaroslav Fikejz, který se rozbíhal v roce 1942 ještě na škváře.

Není divu, že trenér Jiří Couf se označení jihočeský Bob Beamon pro Tomáše Kratochvíla vůbec nebrání. „Jo, to jsem četl, to bylo hezký. Myslím, že to tak nějak asi bude,“ řekl s úsměvem.

Čtěte také

autor: kaj
Spustit audio