70 let za pípou a rozhodně nekončí. Hospodský Antonín Hlinka v Úlehli natočí pivo kdykoli

12. červen 2022 14:57

Antonín Hlinka točí pivo ve své hospůdce v Úlehli na Strakonicku úctyhodných sedmdesát let. Podnik je v jeho rodině už od počátku 20. století. A zavřít se rozhodně nechystá. Naopak. Otevírací doba není stanovená, hospodský Hlinka načepuje každému kdykoliv během dne.

„To je výčepní pult z roku 1963. Pípa je pořád funkční, furt s ní točíme pivo,“ ukazuje Antonín Hlinka ve své hospodě v Úlehli neobvyklou pípu.

Letos oslavil 85. narozeniny. Hostinec patří jeho rodině ještě déle. „Hospodu máme od roku 1904, začínali tu děda s babičkou,“ vypráví Antonín Hlinka.

Antonín Hlinka má ve své hospodě pípu z roku 1963

Ten byl také 24 let starostou obce. Hospoda na vesnici podle něj dnes už moc význam nemá, dřív to ale bylo místo, kde se lidé scházeli. „Chlapi chodili každý den. Neměli nějaké velké výdělky, neměli moc peněz, ale na pivo přišli. Zhodnotili, co se za den událo, zahráli si karty. Potom přišla televize a to moc nepomohlo,“ vzpomíná.

Když nyní někdo třeba o víkendu chce pivo, Antonín Hlinka mu ho načepuje. „Ráno, v poledne, večer, jak kdo chce, když jsme doma. Člověk je na to zvyklý, žádné velké povinnosti nemáme, jenom teď zahrádku,“ dodává.

„Muže to baví, tak holt už to musím vydržet,“ směje se paní hospodská Jaroslava Hlinková. Dřív prý chodili hosté i do její kuchyně. „Děti byly malé a lidé chodili až sem. To bylo hrozný. Mně docela vyhovuje, že teď už není tolik lidí ve vesnici, není taková účast, jako bývala,“ dodává.

Pokud ale budete mít, třeba při svých výletech, cestu přes Úlehli na Strakonicku a přepadne vás žízeň, zkuste zaklepat. Antonín Hlinka vám jistě rád pivo natočí.

Spustit audio

Související