64. ročník plochodrážní Zlaté přilby vyhrál Walasek, Dryml skončil ve finále čtvrtý

14. říjen 2012

Pardubice celý tento víkend patří sportu. A to ani nemusí hrát doma hokejisté, úřadující mistři republiky. Koně, kteří se včera proháněli na dostihovém závodišti při Velké pardubické, vystřídaly plochodrážní motorky, které sjely do Svítkova na Zlatou přilbu. Z vítězství se v 64. ročníku radoval polský závodník Grzegorz Walasek.

Plochodrážník z Polska je českým fanouškům dobře známý, protože působil v uplynulé sezoně v mistrovském Olympu, ale dříve působil i v Mšenu, které v posledních třech letech opanovalo extraligu. Šestatřicetiletý zkušený závodník loni na Zlaté přilbě chyběl a při svém prvním startu v roce 2008 skončil osmý.

Walasek po většinu finále vedl a vcelku v pohodě si nakonec dojel i pro celkové prvenství. Druhý skončil Švéd Fredrik Lindgren, třetí Dán Hans Andersen. Nejlepším českým jezdcem byl Aleš Dryml, který se dokázal probít až do finále, bylo to tedy poprvé od roku 2005, co byl ve finále český závodník. Nakonec skončil na nepopulárním čtvrtém místě. A to věřil, že může dokonce zvítězit.

„Prostě jsem ten závod chtěl vyhrát. Cítil jsem se pře startem dobře a docela jsem si i věřil, že by to konečně mohlo vyjít, ale bohužel páska vylétla nahoru a nevyšlo to. Nevím, co se přihodilo. Motorka mě hold v té nejdůležitější rozjížďce trochu zklamala,“ postěžoval si Aleš Dryml.

Fanoušci plochodrážních strojů ve svítkovském areálu navázali na včerejší počíná dostihových milovníku v Pardubicích a na stadion se vydali velkém počtu. Přispělo k tomu jistě i dobré počasí. Tribuny byly zaplněné a diváci si užívali závody. Trať ataké byla velmi dobře připravená.

Nevyskytly se ani žádné technické problémy. Došlo pouze na jeden pád, který ovšem nebyl zaviněný tratí, potkal jednoho z pardubických jezdců Tomáše Suchánka. Neměl pro něj ale žádné fatální následky.

Zlatá přilba, mezinárodní závod na ploché dráze v Pardubicích:

1. Walasek (Pol.), 2. Lindgren (Švéd.), 3. Andersen (Dán.), 4. A. Dryml (ČR), 5. Batchelor, 6. Schlein (oba Austr.), 7. Pedersen (Dán.), 8. L. Dryml (ČR), 9. Zetterström (Švéd.), 10. Pavlic (Chorv.), 11. Barker (Brit.), 12. Suchánek (ČR)

autoři: jbk , mve , gut
Spustit audio