50metrový byt na Malé Straně za 11 tisíc měsíčně. Jak pandemie ovlivnila realitní trh?

20. květen 2020

Pandemie koronaviru dopadla i na realitní trh. Zatímco pronájmy zlevňují až o desítky procent, ceny starších bytů a nemovitostí dál rostou. 

V realitní nabídce se v posledních týdnech objevují hlavně byty k pronájmu. K běžné inzerci se totiž přidaly i nemovitosti dosud nabízené přes platformu Airbnb. Například jen na serveru Sreality.cz přibylo v Praze v době pandemie 9000 nabídek, a to jak na prodej, tak i pronájem nemovitostí.

„Nájemní ceny u malých bytů na Praze 1, 2 a 3 se propadly o 20 až 25 procent.  Například na Malé Straně na Kosárkově náměstí si nyní můžeme pronajmout byt o velikosti 50 metrů za pouhých 11 tisíc měsíčně. Stejný trend vnímáme i v dalších velkých městech,“ popisuje Radiožurnálu manažerka týmu inzertních služeb serveru Sreality.cz Hana Kořínková.

Ještě výrazněji (až o čtvrtinu) zlevnily pronájmy čtyř- a vícepokojových bytů. 

Na koupi vlastního bytu teď Češi nemají

Nákup nemovitostí teď lidé odkládají. Řada domácností navíc na vlastní bydlení vůbec nedosáhne.

„Poptávka po nájemním bydlení je velmi vysoká. Může za to mimo jiné zpřísněná metodika bank v poskytování hypotečních úvěrů. V současné době už chodí někteří klienti, kteří například přišli o část svých příjmů, a nájemní bydlení je tak jejich jediná možnost, jak získat nové bydlení,“ vysvětluje hypoteční specialista Daniel Horňák.

Na koupi vlastního bytu nebo domu totiž většina Čechů nemá peníze. Prodejní cena nemovitostí se ani s nástupem pandemie nesnížila, a ceny jsou tak stále výrazně vyšší než v minulých letech, dodává regionální ředitel jedné z realitních firem Jan Štěpánek.

„Současná situace neovlivňuje ceny nemovitostí prakticky nijak. Jediný výkyv jsme zaznamenali v prvních 14 dnech po vyhlášení nouzového stavu, kdy jsme neměli skoro žádné reakce na naše nabídky. Ale dnes už jsme prakticky na stejné úrovni jako v době předcovidové.“

Problémy developerů zvyšují ceny

Podle průzkumu společnosti Bezrealitky naopak prodejní ceny starších bytů v letošním prvním čtvrtletí vzrostly meziročně v průměru o 15 procent, podražily také novostavby. Do jejich cen se navíc může ještě promítnout ztížená výstavba. Kvůli koronakrizi totiž někteří developeři museli svoje projekty odložit nebo přesunout na jiný termín. To se může projevit v nedostatku nových bytů k prodeji, a tedy i v dalším růstu cen. 

Větší zájem o bydlení by mohlo podpořit chystané zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí, kterým se bude zabývat sněmovna. Díky tomu kupující může při nákupu ušetřit až statisíce korun.

autoři: Zuzana Švejdová , als
Spustit audio