500 korun na den stačí jen na životní náklady, pomoc podnikatelům by měla být vyšší, upozorňuje rektorka Nerudová

Vláda uvedla, že kvůli opatřením proti novému koronaviru a celkovému zastavení ekonomiky do ní naleje prostředky přesahující bilion korun. Kolik financí se do ní zatím dostalo? „Velmi se liší slibovaný objem a objem, který už do ekonomiky dotekl. Na začátku minulého týdne to bylo zhruba 22 miliard korun,“ tvrdí členka ekonomického týmu Ústředního krizového štábu Danuše Nerudová.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za hnutí ANO) zatím malí a střední podnikatelé dostali 30 miliard korun. „To nedokážu potvrdit, ale je fakt, že někteří podnikatelé, kteří na začátku dubna žádali v rámci COVIDU II, tak ještě na konci měsíce nevěděli, jestli mají na poskytnutí toho úvěru nárok,“ říká rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová.

Čtěte také

V rozhovoru pro Radiožurnál ministr říkal, že podpora podnikatelům je odpovídající tomu, jak to funguje v zahraničí. Danuše Nerudová s tím ale nesouhlasí: „Ta Pětadvacítka, kterou dostali OSVČ odpovídající není. Vychází na 500 korun na den, což stačí na pokrytí životních nákladů, ale většina z nich má velmi vysoké fixní náklady. Z mého pohledu by ta částka měla být vyšší.“

Vyrovnaný rozpočet je reálný až za pár let

Momentálně jsme čtvrtou nejméně zadluženou zemí v Evropě a mohli bychom si tak dovolit zvyšování schodku státního rozpočtu. „Osobně si myslím, že letos směřujeme ke schodku 500 miliard korun, ale ráda bych doplnila, že příští rok by už podobný deficit být neměl a měli bychom se snažit, aby ten schodek byl co nejmenší,“ říká Danuše Nerudová.

Čtěte také

Vyrovnaný rozpočet podle ní není reálný ani v příštím roce. „V dalších letech nás čeká celá řada reforem, které musíme učinit. Já dlouhodobě mluvím o tom, že kromě reformy důchodového systému potřebujeme i reformu daňového systému. To je předpoklad k tomu, abychom se dostali k vyrovnanému rozpočtu.“

Momentální krize by ale mohla české ekonomice pomoct. Z montovny bychom se mohli posunout k sofistikovanějším průmyslovým odvětvím. „Z tiskových vyjádření zatím takové kroky nepozoruji. Máme možnost investovat do technologií šetrných k životnímu prostředí, do vývoje velkokapacitních baterií a masivně podpořit udržitelné hospodaření v krajině,“ myslí si Danuše Nerudová.

Jak funguje Ústřední krizový štáb po ukončení nouzového stavu? A proč vznikla občanská iniciativa KoroNERV-20? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související