50. ročník Rallye Šumava startuje v Klatovech, přináší změny

23. duben 2015

Největší motoristická akce v kraji a automobilová soutěž s nejdelší tradicí v Česku, to je Rallye Šumava Klatovy. Její letošní jubilejní ročník přilákal zhruba 70 posádek a jen o něco méně vozů se už v pátek 24. dubna postaví i na start doprovodné soutěže Historic Vltava Rallye.

23. duben je v Klatovech vyhrazený tréninkům a zkušebním jízdám, diváci si ale přijdou na své. Čeká je totiž hned několik novinek. Už při testovací jízdě se předvedl nový mladoboleslavský speciál Fabia R5 a tím série letošních překvapení pro fanoušky nekončí.

„Zkoušíme jet klatovský okruh opačně. Je to novinka nejen pro jezdce, ale i pro diváky to může být zajímavé. Zároveň byla pro 50. ročník připravena městská rychlostní zkouška, která začíná chvíli po tom okruhu, takže pro diváky velice zajímavé. Dokážou se přesunout bez problémů pěšky na tu městskou rychlostní zkoušku, která se jede v prostoru bývalých kasáren od tanku a po přilehlých komunikacích," popsal změny ředitel rallye Jiří Valenta.

Jezdce letos čeká 12 rychlostních zkoušek o celkové délce zhruba 150 kilometrů

Divácky zajímavý bude klatovský okruh i městská rychlostní zkouška a sjezd dolů ze serpentýn v pátek.

„Co se týče soboty, tak je tam velice atraktivní a loni odzkoušená obec Tedražice na poslední rychlostní zkoušce, Lipová Lhota, Čejkovy. To je divácký skvost. Je tam horizont, několik náročných odbočení, rychlé odbočení a krásnej vracák, takže to divákům určitě stoprocentně doporučuju," pochvaloval si ředitel Valenta.

Návštěvníci přitom po celé trase najdou vyznačená divácká místa. Mohou se navíc podívat na webové stránky rallye a rovnou si tam nejvhodnější místo vybrat. Dopředu tak přesně uvidí, kam bude vstup povolený a kam zakázaný.

„Prosíme diváky, aby respektovali příkazy pořadatelů a aby opravdu stáli za tou hradící páskou, nikdy ne pod úrovní tratě, nikdy ne před pevnými překážkami a nikdy ne v únikových zónách," zdůraznil Valenta.

Už tradičně si na své přijdou také ti, kteří mají raději vozy starší výroby. Pro ty je připravena Historic Vltava rallye. Program doplní ještě Rallye Šumava Legend, což je exhibiční jízda historických vozidel.

Pokud si ale chce někdo prohlédnout závodní auta v klidu a dozvědět se třeba i něco o posádkách, bude mít příležitost už dnes večer na předstartovní show. Pozvány jsou špičkové posádky letošního 50. ročníku rallye jako Jan Kopecký, Václav Pech a Bryan Bouffier. Show začíná v 19:30 přímo na náměstí a nabídne i ohňostroj.

autoři: sch , en
Spustit audio