4. etapa: V Dakaru neznámém prostředí skončilo několik velkých hvězd

6. leden 2017

Závodníci zahájili sérii pěti vysokohorských etap v bolivijských Andách. Písek a horko vystřídala zima, bouřky a někdy i sníh a led. Prostředí, na které Dakar není příliš zvyklý. Navíc výšky kolem 4000 metrů nad mořem můžou některým dělat problémy, špatně se dýchá a někdy to nezvládají ani závodní stroje. Navíc byla druhá část rychlostní zkoušky velmi náročná na navigaci.

Motorky

Čtvrtá etapa se stala osudovou pro loňského vítěze Rallye Dakar Tobyho Price, ve velké rychlosti upadl a zlomil si stehenní kost. Velmi rychle ho zastoupil jeho týmový kolega Walkner, který etapu s přehledem vyhrál. Ještě ve včerejší etapě byl celkovým lídrem Španěl Barreda Bort, ten ale dostal hodinovou penalizaci v etapě a aktuálně je až sedmý. Naopak se hodně dařilo Slovákovi Štefanu Svitkovi. V prvních etapách to vypadalo, jakoby si snad rallye jenom osahával, najednou ale figuruje na třetí průběžné příče. Druhý Slovák Jakeš, skončil ve čtvrté etapě 15. Vyrazil do závodu i přesto, že do něj minulý den uhodil blesk.

Auta

Cyril Despres dosáhl na svoje první etapové vítězství mezi automobily. Navíc se vyšplhal až na průběžné vedení. Despres v minulosti na Dakaru pětkrát vyhrál soutěž motocyklistů. Francouz Sébastien Loeb ztratil ve čtvrté etapě kvůli potížím s motorem více než 22 minut a přišel o vedení v kategorii automobilů. Dva velcí závodníci ve čtvrté etapě Dakaru skončili svůj letošní závod – Nasser Al-Attiyah a Carlos Sainz.

Cyril Despres mám 5 titulů v motorkách. V kategorii aut vyhrál svoji první etapu

Čtyřkolky

Další poprvé, svoji první etapu v životě vyhrál Walter Nosiglia a ještě k tomu na domácí půdě. Je zajímavé, že 22 z 35 čtyřkolkářů jsou letos z Jižní Ameriky a navíc všichni z toho kontinentu zatím vyhráli první čtyři etapy. Brazilec Medeiros, Argentinci Copetti a Gonzáles a Bolivijec Nosiglia. Navíc lídr průběžného pořadí je Chilan – Ignacio Casale.

Lídr tabulky čtyřkolek Karyakin

Kamiony

Držitel titulu Gerard de Rooy se dostal do formy a svedl nádherný boj s Airatem Maardeevem, kterého porazil jenom o 30 sekund A Holanďan dosáhl na svoje 31. etapové vítězství. Naopak Martin Kolomý se ztratil z předních příček.

Gerard de Rooy vyhrál etapu

Češi ve čtvrté etapě

Pilot kamionu Tatra Martin Kolomý nabral v etapě více než hodinovou ztrátu, přišel o druhé místo v průběžném pořadí a klesl až na 13. pozici. Nejvýše z Čechů je nyní jedenáctý Aleš Loprais se ztrátou necelých 37 minut na vedoucího Rusa Dmitrije Sotnikova.

Čtěte také

Pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek Josef Macháček odstoupil z Rallye Dakar po nehodě v závěru čtvrté etapy, při níž si vykloubil rameno a poranil nohu. Šestého muže průběžného pořadí dopravil do nemocnice vrtulník.

Martin Prokop aktuálně 15. celkově

Martin Prokop dorazil do cíle s více než hodinovou ztrátou, přesto se posunul na 15. místo. „Bohužel nás dnes potrápil hydraulický hever - na startu nám sám od sebe vylezl, což jsme ještě opravili, ale pak jsme se na chvíli zasekli na velkém drnu a potřebovali se zvednout. Nicméně hevery nefungovaly, takže jsme tam nechali snad týden. Pak jsme si vyžrali jízdu v prachu za auty, co nás mezitím předjely,“ napsal Prokop na facebooku.

Ondřej Klymčiw zvládl 416 měřených kilometrů na krásném 18. místě a celkově se posunul na sedmnácté.

Podrobné výsledky najdete zde.

autoři: ČTK , Dakar.com , Dominika Kvapilová
Spustit audio

Více o tématu