4. den. Děti v temném lese, bílou stopou a šalmaje v Ostašově

16. leden 2014

Zachumlané děti se pomalu sunuly sněhem za světýlkem na čele Josefa. To ale není ten z klanění Tří králů. Josef jen hlouček mrňat vedl do hlubokého lesa na místo, kde stojí malý smrček. Na větve pověsil prskavky, vytáhl sirky a Tomáš pro změnu vytáhl kytaru. Děti udělaly kolečko a zapěli několik vánočních písní. Pak se stejnou cestou vrátili na Horo chatu v Bedřichově, kde už čekal prostřený stůl a večeře.

Na předvánoční setkání občanského sdružení Soland z Liberce mě pozval Honza Mráček, a tak jsem měl možnost pozorovat to hemžení dětí a dospělých. Společenství vzniklo před čtyřiceti lety a stále funguje. I zakladatelé se přijeli na chatu podívat. Tohle je tradice.

„Mně nikdy práce s dětmi nic neříkala, ale tady jsem zjistil, že se dá dělat i jinak a chytlo mě to,“ říká Honza a po očku sleduje manželku Lenku. Ostatně díky ní se do party dostal.

Přespal jsem na dece u kamen (dostal jsem i postel, ale u ohně já raději) a ráno vyrazil do stopy.

Skvěle upravená stopa

První borci se stehny silnými jak gladiátoři skočili na trať už v sedm ráno a postupně se přidávali rekreační běžci a turisté. Skvěle upravená stopa, ideální terén a spousta lidí, to je hlavní dojem.

Však je sem vozí z Jablonce MHD. To je pak jasné, proč se tu rodí tolik reprezentantů… Už jen natrénovat a změřit síly na Jizerské padesátce.

Čtěte také

Neděle byla druhá adventní. Kolegyně Ivana Bernáthová z liberecké redakce Českého rozhlasu mě vzala do Ostašova. Původně to vypadalo na obyčejný adventní koncert, ale nakonec se z toho vyklubala výjimečná akce v kostele svatého Vojtěcha.

V kostele poprvé visel renovovaný mosazný plynový lustr a poprvé tikaly opravené sto padesát let staré hodiny. U dveří voněl svařák, ženy donesly cukroví a zpívaly se roráty.

Sdružení Soland

Slovo roráty jsem slyšel poprvé a řadím ho do slovníku. Michael Pospíšil je hudebník, který roráty propaguje. Hraje k tomu na šalmaje, přenosné varhany a jeho kolegyně na arciloutnu.

Kostel svatého Vojtěcha bývá tak narvaný, že občas pro zájemce stojící venku promítá na plátno. 22. prosince tam zazní gospel. Vše pořádá Spolek přátel Ostašova a nelze než doporučit jejich stránky.

autor: lsm
Spustit audio