30 let internetu v Česku. „Že budeme mít internet doma, nás ani nenapadlo,“ vzpomíná otec českého internetu

Bylo 13. února 1992 a v posluchárně číslo 256 elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v pražských Dejvicích začal fungovat jeden z největších vynálezů lidstva – internet. Právě před třiceti lety se tehdejší Československo oficiálně připojilo, a to jako 39. země světa. Tým odborníků tehdy propojil sálový počítač IBM po pevném telefonním okruhu s výpočetním centrem na univerzitě v rakouském Linci.

První pokus o možné připojení dělali průkopníci internetu nedlouho po sametové revoluci, v roce 1991 pak na spuštění začali intenzivně pracovat.

Čtěte také

„Licenční řízení byla velmi složitá, potřebovali jsme souhlas National Science Foundation, což je americká nadace, která tehdy financovala provoz páteřní sítě internetu, že se naše sítě můžou do toho propojit. A to všechno se nám podařilo zprovoznit někdy v polovině prosince,“ vzpomínal ve vysílání Českého rozhlasu průkopník a otec československého internetu Jan Gruntorád.

O dva měsíce později, tedy 13. února 1992, tým odborníků oficiálně spustil internet v Československu. První připojení přitom mělo rychlost 19,2 kilobitů za sekundu. Internet byl založený hlavně na textu, vyměňovaly se pouze malé soubory a emaily. Ze začátku ho využívaly jen vysoké školy. Cesta internetu do domácností tak byla ještě dlouhá. 

„Vize, že internet budeme mít doma, nás nenapadla. Technologicky byla situace úplně jiná,“ říká Gruntorád.

83 procent domácností

Rozvoj internetu zpočátku brzdila nízká rychlost a vysoká cena. Levnější tarify si veřejnost vynutila až na přelomu tisíciletí. Teď už je internet běžnou součástí života. Rychlost připojení se za 30 let zvýšila tisícinásobně. Podle Lenky Weichetové z Českého statistického úřadu je teď u nás k internetu připojeno 83 procent domácností.

Čtěte také

„Rodiny s dětmi a mladí lidé bez dětí mají internet téměř všichni. Kdo ale nemá internet tak často jsou senioři. Z domácností seniorů je připojeno zatím 44 procent,“ říká.

Registr národních domén s koncovkou .cz , který spravuje sdružení CZ.NIC, obsahuje přibližně jeden milion a 400 tisíc položek.

autoři: Andrea Kubová , prh
Spustit audio

Související