260 korun za meníčko v centru Prahy? Tak levně se pod Eiffelovkou nenajíte!

24. leden 2015
Glosa Pavla Maurera

Praha patří mezi turistická lákadla. A navíc je laciná, jak připomíná Pavel Maurer. Tento známý milovník dobrého jídla se šel projít okolo Pražského hradu. Zajímalo ho, kolik utratí, když se zajde najíst do některé z okolních restaurací.

Minulý týden jsem si udělal malou procházku po restauracích kolem Pražského hradu. Zajímalo mě, kolik stojí jídlo a pití v bezprostřední blízkosti naší nejslavnější památky, symbolu našich králů, panovníků a prezidentů. Věřte, že jsem byl docela příjemně překvapen. Restauranty, kavárny a hospůdky nabízely svorně vcelku přijatelná meníčka.

Poblíž Loretánského a Hradčanského náměstí si můžete dát grilované vepřové koleno s americkým bramborem za 220 korun nebo 7 euro, půllitr piva za 69 korun, tedy za 2 eura. Nevěřil jsem vlastním očím, a tak jsem bloumal po Hradčanech dál a narazil na gulášovou polévku podávanou v pecnu chleba za pouhých 99 korun, tedy nějaká 3 eura.

Nedokážu si představit, že bych se za tak levný peníz mohl najíst třeba pod Eiffelovkou nebo vedle římského Kolosea. To jsou z mého pohledu srovnatelné prestižní lokality.

Čtěte také

Grog, čaj nebo horká čokoláda – pouhé jedno euro. Nejdražším jídlem asi bylo celé menu: špenátová polévka a kuřecí steak s hranolky. To vše za pouhých 260 korun! A pak ke mně dokonce vyběhla servírka z proslulého domu U Dvou slunců v Nerudově ulici, abych prý zaskočil na jelení ragú za 176 korun. Mluvila na mě německy. Nečekám sice v těchto podnicích příliš vysokou gastronomii, ale to by bylo v turisticky atraktivních místech velmi naivní.

Naše Praha je celosvětově přitažlivým cílem. Jsme v oblibě. A navíc jsme velmi laciní. Když posoudím, jaké ceny musí turista platit za dopravu, ubytování a stravu třeba v Londýně, New Yorku, Paříži nebo Barceloně, je to u nás pořád téměř za hubičku.

Paříž, Eiffelova věž, turista, turisté

Turistů je však v těchto dnech poskrovnu, protože není sezóna a je zima. A tak hospůdky lákají každého kolemjdoucího výhodnými cenami i přitažlivými pokrmy. Vřele vám doporučuji návštěvu Hradčan nebo jiné historické památky. Podniky budou v létě zas plné zahraničních turistů a nezbude jediná volná židle. Teď je vhodný čas pro nás, domácí gastronauty.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio