24. listopadu 1989 se připíjelo na svobodné Československo. Předsednictvo ÚV KSČ odstoupilo

Týden po brutálním zásahu policie 17. listopadu 1989 v Praze požadovali lidé na náměstích spolu s Občanským fórem a studenty odstoupení některých komunistických funkcionářů. V napjaté atmosféře celý den zasedaly špičky KSČ. Očekávala se zásadní rozhodnutí.

Jenže se pořád nic nedělo a těžko by někdo odhadoval, že generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš odpočítává své poslední minuty ve funkci. 24. listopadu večer svolalo Občanské fórum novináře do krizového štábu.

Na tiskovou konferenci dorazil i Alexander Dubček, hlavní postava pražského jara. Připomeňme, že jedním z hlavních požadavků Občanského fóra bylo odstoupení těch komunistických funkcionářů, kteří měli podíl na invazi vojsk v roce 1968.

Kromě Alexandera Dubčeka stál na pódiu Václav Havel a duchovní Václav Malý. Sál divadla byl plný, lidé postávali i po stranách a v uličkách. Panovala živelná a neformální atmosféra.

Mezitím přišel publicista Jiří Černý a vzal si slovo: „Před deseti minutami Československá televize oznámila, že všichni členové předsednictva a sekretariátu ÚV KSČ dávají své funkce k dispozici.“

Taková zásadní informace přišla z pražských Vokovic, kde zasedalo nejvyšší vedení KSČ. Všichni přítomní propukli v jásot. Někdo přinesl láhev šampaňského a připilo se na svobodné Československo. Alespoň symbolicky.

autor: vob
Spustit audio