20milionová kauce převrátí trh s pohonnými hmotami

23. říjen 2013

Přísnější pravidla pro distributory benzinu a nafty začínají dopadat na menší obchodníky. Podle distributorů hrozí, že místo dosavadních téměř 2000 firem budou s palivy v Česku obchodovat jen desítky. Kvůli novému zákonu musí distributoři paliva zaplatit dvacetimilionovou kauci. Stát tak chce zamezit miliardovým daňovým únikům. Peníze je nutné složit do konce měsíce, podle informací Českého rozhlasu to ale zatím udělalo jen 39 firem.

Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic říká, že tak vysoká kauce zlikviduje malé podnikatele v branži, a podvodníky nemusí příliš ohrozit. „Je to v podstatě velmi elegantní a bezrizikové podnikání. Chcete-li být podvodníkem, složíte u státu dvacet milionů a pak začnete podvádět. Když se vám podaří stát podvést o 25 milionů, tak vám stát sebere kauci a pět je vašich. Když ho podvedete pouze o 15, stát vám sebere 15 a těch pět vám vrátí,“ tvrdí Indráček.

Podle zástupců malých firem vysoká kauce naruší český trh, a to pak může mít dopad i na ceny benzinu. Šéf odboru řízení rizik Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka ale tvrzení distributorských firem odmítá. „Trh s pohonnými hmotami sám o sobě neroste. Spotřeba nafty a benzinu v České republice buď stagnuje, nebo klesá. To znamená, že velikost trhu zůstává pořád stejná. Přesto máme každý měsíc 50 až 60 nových společností, které se do trhu zapojují. Když trh takto vypadá, jakou má logiku, aby se do něj připojovaly další desítky distributorů měsíčně?“ namítá Žežulka.

Dopady přísnějšího zákona o pohonných hmotách na malé podniky dnes na konferenci olejářů řešili zástupci státu a firem, které s palivy podnikají. Argumenty zastánců kauce však Indráčka nepřesvědčily. Šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek námitkám proti zákonu rozumí, ale podotkl, že o změně legislativy se ví už rok a existuje řada možností, jak se s ní vypořádat. Navíc prý množství načerno dovezených paliv klesá. To je ale pro Indráčka právě důkaz, že s daňovou kriminalitou v pohonných hmotách lze bojovat i jinak než zákonem stanovenou kaucí.

autor: psp
Spustit audio