20 let od tragické smrti princezny Diany. U Britů je podle průzkumů oblíbenější než princ Charles

31. srpen 2017
Koktejl

Dnes 31. 8. je to přesně dvacet let, co v Paříži tragicky zemřela princezna Diana. Bylo jí šestatřicet let a zůstali po ní synové William a Harry. Ve své době patřila mezi nejznámější a nejpopulárnější světové osobnosti. Britští i francouzští vyšetřovatelé její úmrtí uzavřeli jako tragickou nehodu zaviněnou řidičem. Kolem smrti stále populární princezny je ale i po dvaceti letech mnoho dohadů.

„Přerušujeme film. Dostali jsme informaci, že princezna Diana byla vážně zraněna během autonehody v Paříži,“ hlásil v mimořádných zprávách Martin Lewis. Na televizní stanici BBC 1 právě diváci sledovali francouzskou gangsterku Borsallino, s Alainem Delonem a Jeanem Paulem Belmondem v titulních rolích. Ironií osudu přerušilo mimořádné vysílání scénu, kdy jsou oba hlavní hrdinové na pohřbu.

Náruče květin před Kensingtonským palácem

Autonehoda v pařížském tunelu se odehrála půl hodiny po půlnoci, ve čtyři ráno v nemocnici Diana zemřela. Smutnou zprávu se dozvěděl celý národ a celý svět. Leckdo si dodnes pamatuje okamžik, kdy se o smrti princezny z Walesu dozvěděl. „Spal jsem, žena mě probudila špatnou zprávou, nemohl jsem tomu věřit. Května zvadla a padla k zemi,“ říká muž, který po smrti lady Diany strávil týden před jejím sídlem, kam lidé přinášeli náruče květin. Před Kensingtonský palác přišel i teď, připomenout si dvacáté výročí princeznina tragického úmrtí.

Pařížský tunel

„Princezna Diana byla výjimečná, přišel jí vzdát hold,“ říká osmdesátiletý Terry Hutt. Na sobě má sako sešité z britských vlajek, na hlavě klobouk ze stejným motivem. I dvacet let po smrti se princezna Diany těší velkému zájmu a popularitě.

Princezna Diana tančí s Johnem Travoltou
autor: jma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.