2. díl Vyšetřování ztráty třídní knihy

13. říjen 2007
Podzim s Járou Cimrmanem

1967 - byl to rok, kdy se australští domorodci stali rovnocennými občany, proběhla tzv. šestidenní válka, v Ústí nad Labem založili festival Porta, narodili se režisér Jan Hřebejk, zpěvačka Leona Machálková, americký rockový zpěvák Curt Cobain, zemřel nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský a také kreslíř a spisovatel Ondřej Sekora. Eduard Hoffman vytvořil reklamní znělku "Pan Vajíčko", v Česku přibylo 26 tisíc obyvatel, prezidentem byl Antonín Novotný. Vzniklo Divadlo Járy Cimrmana

Co myslíte, kde se zrodila myšlenka na založení Divadla Járy Cimrmana? No ano, u piva - na pražské Malé Straně.

0:00
/
0:00

Připomínají začátky populární scény její dnešní dva hlavní aktéři Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. První jmenovaný napsal Akt, hru, která 4. října 1967 zahájila letos už čtyřicetiletou historii Divadla Járy Cimrmana. Pět neděl poté - opět ve čtvrtek, 8. listopadu - měla premiéru činohra Ladislava Smoljaka Vyšetřování ztráty třídní knihy.

Premiéry:

0:00
/
0:00

Ukázka z divadelní hry Vyšetřování ztráty třídní knihy:

Ladislav Smoljak o premiéře:

0:00
/
0:00

Ukázka z divadelní hry Vyšetřování ztráty třídní knihy:

Autor Ladislav Smoljak tady zúročil zkušenosti z doby, kdy sám začátkem šedesátých let učil mimo jiné na jedenáctiletce v Brandýse nad Labem a také na Večerní škole pro pracující v Brandýských strojírnách a slévárnách. Není divu, že role ředitele potažmo učitele patří dodnes k jeho nejoblíbenějším.

0:00
/
0:00

Ostatně na pedagogické fakultě vedl divadelní kroužek, do něhož přijímal mladší studenty - později na čas též kantory - Miloně Čepelku a Zdeňka Svěráka. Ten se koneckonců narodil ve stejný den jako Jan Ámos Komenský - 28. března, jen o 339 let později.

Činohra Vyšetřování ztráty třídní knihy doznala po odchodu Jiřího Šebánka, kterému se budeme podrobně věnovat za týden, jistých změn. Obnovená premiéra byla 21. prosince 1972.

0:00
/
0:00

K dnešnímu dni se hra dočkala x repríz. Mimochodem, dovolte krátkou odbočku: jak to je s užíváním akademických titulů před jmény herců?

0:00
/
0:00

Nutno poznamenat, že herci užávají tituly výhradně na jevišti.

Je tady ale jiná otázka: Existoval nějaký předobraz geniálního, avšak neexistujícího Járy Cimrmana?

0:00
/
0:00

Kronikář, písmák a naivní malíř Alois Beer se narodil 27. února 1833 a zemřel 10. října 1897. Vyučil se soustružníkem a jako tovaryš procestoval velkou část tehdejší monarchie. V Lublani navštěvoval malířské kursy. Byl nadšeným propagátorem technického pokroku. Podrobně ve svých kronikách slovem i obrazem dokumentoval rodnou Dobrušku, ale i Podorlicko, Povltaví, Pošumaví.
Profesor Jakub Hron Metánovský žil v letech 1840 až 1921. Pocházel z jihočeského Metánova. Publikoval díla zabývající se fyzikou, matematikou, astronomií, byl básníkem i filosofem. Měl zálibu ve vytváření českých ekvivalentů cizích slov. Poslul návrhem provádět narkózu hudbou. Vyučený řezník Václav Svoboda Plumlovský, který kromě jiného kandidoval na poslance, byl nazýván knížetem čeké naivní poezie. Narodil se v Plumlově 18. července 1872 a zemřel opuštěn a nepochopen na psychiatrické klinice v Kroměříži 11. listopadu 1956.
Jedno měli všichni tři společné - jejich současníci je považovali za podivíny.

V předchozím díle jsme si připomněli úlohu spisovatele Josefa Škvoreckého, kterého do divadla přivedla režisérka Helena Philippová, aby se stal prezidentem Společnosti pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana. Telefonicky jsem ho zastihl v Torontu, abych se ho zeptal, jestli humor, který on sám nazývá absurdním, je přenositelný, zda se dá přeložit do jiných jazyků.

Každý díl seriálu Podzim s Járou uzavřeme písničkou, ale v případě Vyšetřování ztráty třídní knihy nemáme na vybranou. Jediná, která ve hře zazní, je tato:

0:00
/
0:00

Motiv třídní knihy je i v semináři doprovázejícím detektivní hru Vražda v salónním kupé. Tu rozebereme až za čtrnáct dní. Příště přijde na řadu opereta s výpravou a kostýmy Hospoda na mýtince, která měla premiéru shodou okolností v den, kdy začala takzvaná normalizace a kdy hořelo rozhlasové studio v Karlíně. Předcházela ji ještě Domácí zabijačka Jiřího Šebánka, která se však dočkala pouhých 34 repríz. O tom všem příště.

Použité ukázky jsou z divadelní hry Vyšetřování ztráty třídní knihy zaznamenané pro vydavatelství Supraphon v Divadle Járy Cimrmana 30. září 1991.

Použité ukázky: Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy (L. Smoljak, Z. Svěrák), CD - vydavatelství Supraphon Praha (1993)

autor: vlk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.