15,5 kilogramu triumfu. Stanley Cup dorazil do Česka znovu po dvou letech

6. srpen 2013

Stanleyův pohár je znovu v Česku. V dresu Chicaga zvedli v červnu nad hlavu slavnou trofej pro vítěze hokejové NHL Michael Frolík a Michal Rozsíval. Oba teď mají jeden den, aby si pohár užili. A to i s fanoušky. Dnes se koná oslava na Kladensku, zítra ve Vlašimi.

Stanleyův pohár je hokejová trofej určená každoročně vítězi play-off NHL. Zatímco například v případě basketbalové NBA se vždy vyrábí nový pohár, ten hokejový je stejný. Vítězné mužstvo si ho může ponechat do okamžiku, než ho vyhraje jiný tým.

Má podstavec osazený kopií originálního poháru, je vyroben ze stříbra a slitiny niklu, měří téměř 90 centimetrů a váží 15,5 kilogramu. O jeho získání sní snad každý malý kluk.

„Jako kluk jsem měl samozřejmě vždycky ty největší cíle, ale myslel jsem si, že tenhle sen se nikdy nesplní. Pak jsem zjistil, že hokej hrát dovedu, a bral jsem ty cíle postupně. Stanley Cup byl největší sen, podařilo se mi to v pětadvaceti, jsem za to moc rád,“ uvedl útočník David Krejčí.

V dresu Bostonu na vítězství v NHL dosáhl před dvěma lety. Ale až v okamžiku, kdy se pohár objevil na českém území, si vlastně uvědomil, co dokázal.

„Myslím, že to byla ta chvíle, kdy jsme si to na sto procent uvědomili. Víme, že jsme vítězové, a tohle je největší trofej, jaká se dá vyhrát, je to strašně příjemné.“

Každý z hokejistů má právo na jeden den s pohárem. Tomáš Kaberle ho také představil před dvěma lety. Kulturní dům ve Velké Dobré praskal tehdy ve švech.

„Jsem rád, že přišli lidi a vyjádřili mi podporu, všechny tu znám. Je to o tom, vyfotit se tu s tím a s lidmi, trochu si to užít. Je to všední den, a lidi si na to i tak udělali čas, tak paráda.“

Čtěte také

Prezentace bývá spojená s doprovodným programem, ve většině případů autogramiáda a také možnost nechat se s trofejí a jejím držitelem vyfotit. Hokejisté se mnohdy zapotí víc než na ledě.

„Ruce mě teda nebolí a doufám, že to takhle půjde celý den. Je to takový trénink, teď se tu potím, ale užívám si to,“ svěřil se Tomáš Kaberle.

Jeho bratr František se z vítězství v dresu Caroliny těšil o pět let dříve. Odchovanci kladenského hokeje tak navázali na další úspěšné české hokejisty. Jako vůbec první se radoval v dresu Edmontonu, a to v roce 1984, Jaroslav Pouzar. V následujících letech přidal ještě dvě prvenství. Třikrát zvedl trofej nad hlavu také Jiří Hrdina. Nově se na podstavci objeví jména Michael Frolík a Michal Rozsíval.

autoři: ppe , tej
Spustit audio