150. výročí zjevení Panny Marie v Lourdech

11. únor 2008
Zblízka

Pěkný den. Deset minut po deváté hodině se můžete spolu s Radiožurnálem vypravit na jedno známé poutní místo. Přesně před sto padesáti lety se tehdy čtrnáctileté Bernardetě zjevila Panna Marie. Lurdy se od té doby staly poutním místem, kam mnozí přijíždějí v naději, že se uzdraví. Zatím je známo víc jak sedm tisíc případů, kdy se lidé vyléčili, i když církev oficiálně uznává necelou stovku z nich. Poutníci se do Lurd sjíždějí z celého světa. Na známém poutním místě na jihu Francie natáčel náš zpravodaj Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD:
Já jsem teď na nejdůležitějším místě celých Lurd, kam míří vlastně každoročně šest milionů lidí. V tuto chvíli jsem těsně u jeskyně, kde se Bernardetě zjevila Panna Marie. Právě probíhá mše, jsou tady v tuto chvíli odhadem desítky tisíc lidí z různých částí světa. Viděl jsem tu spoustu Italů především, dále jsou tu ze Španělska, z Polska, Slovenska, potkal jsem tady také několik Čechů. Až osmdesát procent lidí, které kolem sebe vidím, tvoří Italové.

osoba:
Jsme poutníci. A proč jsme tady? Protože je sto padesáté výročí zjevení. A proč je nás tady tolik? Protože jsme národ věřících, vnímáme toto místo jako něco zvláštního, místo, kde se stal zázrak.

osoba:
Jezdím sem pravidelně každý rok. Cítím tu něco nadpřirozeného a také věřím, že je to místo, které pomáhá nemocným.

Jan ŠMÍD:
Oba Italové mi prozrazují, že sem jezdí každoročně už osmnáct let. Ubezpečuji se, zdali jsem dobře slyšel. Jste tu po osmnácté?

osoba:
Ne, ne, ne, byli jsme tu víckrát, jezdíme sem i dvakrát ročně v únoru a říjnu.

Jan ŠMÍD:
Vysvětlují. Já teď odcházím druhou stranou, stoupám takovou klikatou uličkou do kopce. Vlastně zezadu proti mně přicházejí na mši další desítky, možná stovky lidí. Doháním muže, který vypadá velice zajímavě. Pojďme se ho zeptat, co tady vlastně dělá, co ho do Lurd přivádí.

John MADIGAN, kněz:
Jsem ředitelem společnosti, která pomáhá vybírat peníze pro různé mise po celém světě. V loňském roce jsme například vybrali osm milionů dolarů a snažíme se pomoci tisícům lidí, především těm, kteří potřebují pomoct jak fyzicky, tak duchovně.

Jan ŠMÍD:
Říká kněz John Madigan ze státu Illinois. Kdo do Lurd přijíždí? To je různé, poutníci, kteří navštěvují i jiná místa.

osoba:
Mně se podařilo dostat se do Fatimy, hlavně jsem tam jel na fotbal SlovenskoPortugalsko a přitom jsem navštívil i Fatimu.

Jan ŠMÍD:
Jiní jdou spíše po suvenýrech.

osoba:
Lidé jsou přátelští a je tady hodně obchodů a to se mi líbí.

Jan ŠMÍD:
A další jsou tu především kvůli onomu zázraku.

osoba:
Zázraky se staly, hodně lidí, kteří byli nemocní, se prostě vyléčili zázračně.

Jan ŠMÍD:
Říká tento Francouz. Kněz John Madigan to dává do jiné perspektivy.

John MADIGAN, kněz:
Za těch sto padesát let je těch případů lidí, kteří se zázračně vyléčili, méně než stovka. Mluví se o tom, že se výrazně zlepšil zdravotní stav dalších několika tisíc. Ročně sem přijde pět milionů lidí. Je to za sto padesát let. Ale to nejpodstatnější je, že lidé odtud odcházejí silnější. Jejich víra, víra v možno zázraků je posílená. Moje tedy určitě a doufám, že i vaše.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jšm
Spustit audio