122. Velkou pardubickou vyhrála Orphee des Blins s Faltejskem

13. říjen 2012

122. ročník jednoho z nejtěžších překážkových dostihů světa – Velké pardubické steeplechase v cross-country – byl vrcholem programu dnešního dostihového dne na závodišti v Pardubicích. Na start, který se posunul na 16.30, se postavilo 23 koní. V jejich konkurenci byl nejrychlejší Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem s kurzem 55:1 na vítězství. Se ztrátou 16 délek doběhl druhý Ronino s Jiřím Fouskem. Tiumen s Josefem Váňou st. byli třetí.

Jedenáctiletý valach Tiumen útočil na čtvrtou výhru v Pardubicích za sebou, což se dosud žádnému koni nepodařilo. Jen legendární Železník dokázal opanovat tři ročníky za sebou a po jednoleté pauze, kdy nedoběhl do cíle, si připsal s Josefem Váňou st. čtvrtý triumf, ale celý dostih se pohyboval ve středu pole a až ve finiši se posunul na třetí místo.

„Chtěl jsem vyhrát. Je to pro mě prohra, ale bohužel byli dnes lépe nachystaní. Tiumen se s tím popral perfektně, neudělal v průběhu dostihu žádnou chybu. Když jsem skákal Havlák na tradiční pozici, myslel jsem si, že vedoucí kobylka musí chcípnout a já ji někde dojedu. Bohužel se to nestalo, takže jí musím jen pogratulovat,“ neskrýval zklamání největší favorit Josef Váňa starší.

Sedm dní před 60. narozeninami se žokej Váňa devátého celkového vítězství v Pardubicích nedočkal. Na suverénní desetiletou klisnu Orphee des Blins, která vyhrála stylem start-cíl v čase 9:13,39 minuty, dnes nestačil a nesesadil tak dosud nejstaršího vítěze-amatéra Vladimíra Hejmovského, který se v roce 1951 radoval devět dnů před svými šedesátinami.

Žokej vítězné klisny Jan Faltejsek po doběhu řekl, že se vlastně jenom vezl. „Odskočil jsem, vypnul mozek a jel. Jediné čeho jsem se obával bylo, jestli jedu správnou cestou, protože jsem za sebou neslyšel soupeře. Místy jsem se sám sebe ptal, jestli jedu dobře, ale říkal jsem si, že už to tu znám tak snad ano. No a povedlo se vyhrát, takže fajn.“

122. ročník překážkového dostihu  Velká pardubická vyhrála desetiletá klisna Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem

Vedle tradiční české dostihové špičky se na start postavil v sedle jednoho z favoritů Trezora třeba Angličan Liam Treadwell, který v roce 2009 triumfoval na Velké národní v Liverpoolu, ale nedokončil.

Poprvé se na závodišti v Pardubicích objevily i barvy nejvýznamnějšího překážkového majitele současnosti Johna P. McManuse, jehož zelenožlutý dres donesl do cíle Doctor Pat na 6. místě.

Tradiční podnik se konal v netradičním datu. Kvůli termínové kolizi s plochodrážní Zlatou přilbou se z druhé říjnové neděle přesunul na sobotu a mělo by tomu tak být i do budoucna. Dostih dlouhý 6900 metrů se slavným Taxisovým příkopem letos zvýšil dotaci na rekordních 4,8 milionu Kč. Orphee des Blins vydělala pro svého majitele 1,92 milionu.


122. Velká pardubická s Českou pojišťovnou (překážkový dostih na 6900 metrů):

1. Orphee des Blins (ž. Faltejsek, tr. Wroblewski, majitel DS Pegas),
2. Ronino (ž. Kousek)
3. Tiumen (ž. Váňa st.)
4. Maljimar (ž. Reveley), 5. Valldemoso (ž. Andrés), 6. Uncle Junior (ž. Mullins)...

autor: jbk
Spustit audio