112 let! Nejstarší muž světa zná recept na dlouhověkost

11. březen 2016

Svět zná nového nejstaršího muže světa. Je mu 112 let a žije v Izraeli. Překvapivé je hlavně to, že se tak vysokého věku dožil i přesto, že za druhé světové války prošel nacistickým vyhlazovacím táborem.

112letý Jisrael Kristal se narodil v dnešním Polsku, které tehdy ještě neexistovalo. Stejně jako Izrael. O jeho přesném věku nejdřív panovaly pochybnosti.

Nejstarší doklad, který u sebe měl, byl ze svatby, která se odehrála už před 87 lety. Izraelský list Haaretz ale píše o tom, že úřady nakonec potvrdily jeho věk, a tedy i pomyslný titul nejstaršího muže světa.

Jisrael Kristal byl polský Žid a během druhé světové války skončil ve vyhlazovacím táboře Osvětim, odkud se už neměl dostat živý. Měl ale štěstí, protože se mu tamní neúnosné podmínky podařilo přežít. Oproti předpokladům se navíc dožil tak požehnaného věku. A to i přesto, že na konci války vážil pouhých 37 kilogramů a byl ve špatném zdravotním stavu.

Čtěte také

Jeho potomci říkají, že si i přes všechny hrůzy, které zažil, dokázal udržet optimismus. Receptem na dlouhověkost je podle jeho příbuzných i střídmost. Kristal podle nich vyprávěl, že v táborech jedl, co se dalo, aby přežil. Nežije se totiž, aby se jedlo, ale proto, aby se žilo. Možná i díky tomu žije v izraelské Haifě šťastný život a nechybí mu zdraví ani dobrá nálada.

autoři: jch ,
Spustit audio