11. září si americká společnost uvědomila, že globalizace není jen rýžováním zlata, myslí si ekonomka Jana Matesová

10. září 2021

Před dvaceti lety došlo ke koordinovanému teroristickému útoku islamistické organizace Al-Káida na několik cílu ve Spojených státech. Unesena byla celkem čtyři letadla, z nichž dvě naletěla do věží Světového obchodního centra v New Yorku a jedno narazilo do budovy Pentagonu. „Byl to přelomový bod, který do ekonomické historie minulého i tohoto století vejde jako důležitá etapa,“ domnívá se ekonomka a tehdejší poradkyně výkonného ředitele Světové banky Jana Matesová.

„V 90. letech padla železná opona a neobyčejně se tím zvětšil volný trh, začalo se projevovat otevírání čínské ekonomiky a do širokého využití se dostal internet,“ nastiňuje poslední dekádu 20. století. „Byla to doba téměř bezbřehého optimismu, že teď už bude všechno krásné.“

Byla to doba téměř bezbřehého optimismu, že teď už bude všechno krásné.
Jana Matesová

Přestože tento trend se prohluboval ještě několik let. „11. září bylo jedním z těch okamžiků, kdy si americká široká společnost, evropská ještě ne, uvědomila, že globalizace není jen rýžováním zlata. Byl to zlom,“ dodává Matesová. 

Čtěte také

O život přišly bezmála po útocích z 11. září tři tisíce lidí a stín události dopadl na světovou politiku, ekonomiku a v neposlední řadě nevratně změnil leteckou dopravu.

Tím, kdo podle profesora historie a mezinárodních vztahů na univerzitě v Bostonu Igora Lukeše, zkouškou zářijových teroristických útoků prošel se ctí, byli hasiči, policisté, a záchranáři.

„Na jejich obětavost, někdy i sebeobětování, nezapomeneme. Stejně jako na pocit jednoty občanů,“ zdůrazňuje.

Výsledkem byly dvě nekonečné války, v nichž americký supervelmoc šla do špatného boje se špatnými nástroji.
Igor Lukeš

Kdo na druhou stranu absolutně zklamal, byl prezident George W. Bush a jeho tehdejší administrativa, tvrdí historik: „Výsledkem byly dvě nekonečné války, v nichž americký supervelmoc šla do špatného boje se špatnými nástroji. A výsledek bohužel všichni známe.“

Lukeš tak naráží na nedávný definitivní odchod amerických vojsk z Afghánistánu, kde se prakticky okamžitě ujal moci Tálibán, skupina spojovaná právě i s hnutím Al-Káida.

Vondra: Útok už se neopakoval

Někdejší velvyslanec ve Spojených státech amerických Alexandr Vondra (ODS) zmiňuje, že události z 11. září nastolily debatu o poměru svobody a bezpečnosti. „Myslím si ale, že se to nakonec podařilo nějak vybalancovat. Skutečně se povedlo zabránit tomu, aby se podobný útok už neopakoval,“ říká.

Hosty byli:
Alexandr Vondra, ODS, europoslanec, velvyslanec ČR v USA v letech 1997-2001
Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů na univerzitě v Bostonu
Jana Matesová, ekonomka, poradkyně výkonného ředitele Světové banky 1998-2008

Připomíná ale, že útoky zcela změnily například leteckou dopravu. Kromě přísných pravidel pro nástup na palubu letounů se v minulosti dostala na přetřes třeba také otázka, zda je na místě sestřelit unesené letouny i s civilními pasažéry.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové, kde hosté mimo jiné zavzpomínali na vlastní prožitky zářijového úterý před dvaceti lety.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související