11. září 2001. Poslechněte si svědectví prvních tří dnů

10. září 2021

Teroristický útok z 11. září 2001 byl prakticky ihned vnímán jako zlom – bezpečnostní, politický, vojenský, historický, civilizační. To vše bylo postupně formulováno už od prvních hodin po útoku. Jak tento proces probíhal v našem mediálním prostoru, to si přiblížíme prostřednictvím archivu Českého rozhlasu.

Ukázky vybrané z prvních tří dnů vysílání Českého rozhlasu – tj. 11., 12. a 13. září 2001 – přibližují počáteční informační chaos a postupnou rekonstrukci událostí – či spíše počátek této rekonstrukce. 

Čtěte také

První diskusní kulatý stůl se živě vysílal vlastně ještě v průběhu útoků – zúčastnili se ho politolog Roman Joch, ředitel Rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Jan Šmíd, z jejich příspěvků jsou vybrány krátké ukázky, a další hosté.

Prostřednictvím telefonu zazněly v průběhu tohoto živého vysílání i výpovědi očitých svědků – v našem pořadu zazní svědectví investičního bankéře Ondřeje Valenty, který v té době pracoval v New Yorku.

Dalším důležitým záznamem je rozhlasový kulatý stůl ze 13. září, kde hovořili novinář Adam Černý, sociolog Ivan Gabal a evangelický farář Miloš Rejchrt – i z jejich příspěvků jsou vybrány klíčové pasáže.

Čtěte také

Velmi důležitým zdrojem byly publicistické pořady Ozvěny dne. Z nich zazní ukázky z telefonických reportáží tehdejší zpravodajky Českého rozhlasu ve Spojených státech Olgy Krupauerové i další přímá svědectví.

Dále pak reakce občanů v improvizované anketě před americkým velvyslanectvím Spojených států v Praze, kam brzy po útoku začali lidé spontánně přinášet zapálené svíčky a květiny. Vybrány jsou i ohlasy různých osobností na teroristický útok a zařazena je i krátká ukázka z projevu amerického prezidenta George W. Bushe.

Diskusní, publicistické a reportážní záznamy byly doplněny výběrem nejdůležitějších pasáží z rozhlasového zpravodajství ze tří sledovaných dnů.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio