105. Primátorky zkazilo počasí. Tohle jsem nezažil, vzpomíná ředitel závodu

10. červen 2018

Předseda Českého veslařského klubu Praha Josef Blecha organizuje pražské Primátorky už od roku 1988. Před pěti lety závod znemožnily povodně, letošní sobotní program zasáhl přívalový déšť. „Za těch třicet let jsem tohle nezažil,“ vzpomíná ředitel závodu.

Sobotní program pražských Primátorek narušil přívalový déšť. Část programu byla přesunuta na neděli, některé starty byly zrušeny úplně. „Bylo to neuvěřitelné. Za 30 let závodů jsem tohle nezažil. Stalo se, že zapršelo, ale nebyly nikdy takové bouřky, aby létaly větve, vyvrácený strom. Museli jsme závody zastavit,“ popisuje průběh sobotního závodu Josef Blecha.

Sbor rozhodčích a zástupce sportovně technické komise se nakonec usnesli, že další jízdy nakonec nebudou. „Rozhodli jsme se, že se to odjede dnes dopoledne před zahájením finálií. Všechny veteránské závody, které se měly večer jet, tak jsme bez náhrady museli zrušit,“ vysvětluje ředitel závodu.

„Posledních 300 metrů je hrozně bolestivých“

Kliment Blecha, otec Josefa Blechy, byl členem Českého veslařského klubu již od roku 1924. Poprvé jel Primátorky v roce 1961 jako starší dorostenec. Veslování je v rodině, manželka v roce 1966 vyhrála s ženskou osmiveslicí.

První závody se jezdily na takzvaných gigových osmách. „Dříve to byly závodní lodě. Jsou dělané z dřevěných pásů s měděnými nýty. Normální závodní osma má limit 96, tyto mají tak 150 kilogramů,“ vysvětluje Blecha. „Veslování jako takové je stejné, jen je to svižnější.“

Je to demonstrace toho, jak se kdysi veslovalo. Ženské kdysi na tomto závodily, nejezdily na závodních lodích.
Josef Blecha



Veslování na řece má své světlé i stinné stránky. „Na kanále je to co do techniky jednodušší, netočí se voda, neproudí. Když tam sedíte, tak na kanále břeh neubíhá, když jedu po řece, vím, u kterého stromu jsem na kolika metrech,“ vzpomíná na své začátky ředitel pražských Primátorek Blecha.

Spustit audio