1000 Kč za osobou. Nárok na příspěvek by měli mít i lidé, kteří ukrajinské uprchlíky ubytují

Ukrajinští uprchlíci budou mít v Česku nárok na speciální humanitární dávku. A o příspěvek by pak mohli požádat i lidé, kteří je ubytují. Vyplývá to z návrhu ministerstva práce a sociálních věcí. Ten ještě musí projednat vláda a schválit Sněmovna. Už teď můžou lidé přicházející z Ukrajiny žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. V Česku se podle údajů ministerstva vnitra zatím zaregistrovalo 33 tisíc uprchlíků.

Původní návrh počítal s tím, že by uprchlíci z Ukrajiny dostali humanitární dávku pět tisíc korun. Ta by měla pokrýt základní potřeby, například nákup oblečení nebo potravin. Na příspěvek by měli nárok všichni, kteří do Česka přišli po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Čtěte také

V případě nouze by uprchlíci mohli dávku pobírat opakovaně, a to ještě další tři měsíce. Její výše se ale ještě bude měnit.

„Nezbytností je registrace a žádost o speciální dlouhodobé vízum, které vydává ministerstvo vnitra. Následně chceme být maximálně nápomocni, aby u nás příchozí, kteří jsou schopni pracovat, brzy našli oficiální zaměstnání,“ přibližuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová, podle které může o příspěvek požádat každý, kdo splní potřebné podmínky.

O příspěvek by mohli ale požádat taky lidé, kteří u sebe uprchlíky ubytují. Domácnosti mají dostat měsíčně 1000 korun za osobu. Podle návrhu ministerstva pak maximální částka bude 5000 korun za měsíc. Podmínkou je to, že lidé u sebe nechají uprchlíky zdarma aspoň na týden.

autoři: Tomáš Pancíř , Andrea Kubová , prh
Spustit audio

Související