100 nových parkovacích míst hlásí Trutnov. Současná cena parkovného se v budoucnu může změnit

18. listopad 2019 09:52

Od dnešního rána mohou řidiči v Trutnově zaparkovat i na nových  parkovištích u Střediska volného času na Nivách. Radnice do nich investovala kolem deseti miliónů korun. Víc než stovka nových míst by měla ulevit přetíženým parkovištím v nedalekém centru města. 

„Vlastně přes Úpu je to do centra města asi dvě až tři minuty. Ale potřeba říct, že to parkoviště je placené, aby tam byl zachován onen regulační prvek," říká starosta Ivan Adamec z ODS.

Čtěte také

Poplatky ale nebudou podle mluvčí radnice Michaely Dědkové vysoké.
„Parkoviště je pod závorami, tam bude první hodina stání zdarma. A každá další započatá hodina bude za pět korun. A na dalších parkovištích, která jsou podél trati nebo naproti rádiu, tak tam bude už první hodina za pět korun a každá další také za pět korun."

Někteří řidiči už v minulých dnech před oficiálním otevřením na parkoviště najížděli - a využívali k tomu chodník, který na parkoviště vede a s trochou fantazie se dá považovat za další příjezdovou cestu. Město tam chce namalovat piktogramy, které upozorňují, že nejde o silnici.

Parkování

Ředitel Městské policie v Trutnově Radek Svoboda k tomu řekl:
„Prostě někteří lidé nabývají dojmu, že se jedná o nájezd na parkoviště. Což je ovšem špatně. Pokud se řidič nebude chovat v souladu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích, tak samozřejmě může vyjet z parkoviště i třeba přes tento chodník, ale už jsme například na facebookových stránkách městské policie upozorňovali občany, že parkoviště jsou pod kamerovým systémem."

Čtěte také

Zatím ale budou strážníci podle Radka Svobody spíš jen upozorňovat, než dávat pokuty.

Parkování v Trutnově zůstane i v dalších měsících za stejné peníze, do budoucna se ale cena může podle starosty Ivana Adamce změnit.
„Do budoucna, pokud tady budeme chtít realizovat parkovací domy, tak se tomu zřejmě nevyhneme. Protože každý vlastník onoho parkovacího domu bude muset odepsat onu investici za nějaké odpisové období, a parkování, jak je nyní lacino v Trutnově nastaveno, není schopno zaplatit vstupní investici."

Ještě dřív než parkovací domy ale vzniknou další parkovací místa - město připravuje studii a během dvou až tří let chce rozšířit o desítky míst parkoviště u nemocnice. Trutnov také začal s instalací nových parkomatů, které umožní i placení kartou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související